România a fost condamnată joi de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deșeuri, conform căreia autoritățile trebuiau să închidă 68 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009.

Condamnarea vine în urma nerespectării directivei 1993/31/CE.

Momentan, România nu va fi supusă unor sancțiuni financiare, ci va trebui să plătească cheltuielile de judecată și să ia măsuri urgente pentru a închide gropile de gunoi ilegale.

”Prin faptul că nu s a conformat, referitor la cele 68 de depozite de deșeuri în cauză, obligației de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu articolul 7 litera (g) și cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deșeuri, acele depozite de deșeuri care, în conformitate cu articolul 8 din directiva menționată, nu au primit autorizația care să le permită să funcționeze în continuare, România nu și a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta”, se arată în hotărârea pronunțată de către CJUE.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a menționat faptul că „România a luat măsuri în vederea închiderii și a inspecției finale a depozitelor de deșeuri, însă niciunul dintre cele 68 de depozite în cauză nu a fost închis”.

Problema gropilor de gunoi a fost sesizată de Instanța Europeană în martie 2012, când România a fost avertizată referitor la un depozit municipal de deșeuri neconform. Mai apoi, Comisia a efectuat un studiu pentru a obține o imagine de ansamblu a situației din România și a dispus închiderea tuturor gropilor de gunoi ilegale.

Legislația din Uniunea Europeană prevede recuperarea și eliminarea deșeurilor într-un mod sigur pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor, fiind complet interzisă depozitarea necontrolată a deșeurilor.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/romania-a-fost-condamnata-la-cjue-pentru-neindeplinirea-directivei-privind-depozitele-de-deseuri-51701.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/romania-a-fost-condamnata-la-cjue-pentru-neindeplinirea-directivei-privind-depozitele-de-deseuri-51701-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv