Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a transmis, în avizul aprobat vineri, o serie de recomandări în cazul amendamentelor la Codul de Procedură Penală și la Codul Penal.

În cazul Codului de procedură Penală, Comisia recomandă României “să revizuiască în totalitate amendamentele pentru a se asigura că reformele nu au impact negativ asupra funcționării sistemului judiciar penal”.

“În revizuirea în totalitate a amendamentelor, sunt necesare schimbări substanțiale în cazul procedurilor de comunicare asupra investigațiilor penale aflate în curs (Articolul 4), în privința inițierii anchetelor penale (Articolul 305), în privința limitelor și imposibilității folosirii anumitor tipuri de dovezi (articolele 139, 143, 153, 168) și în privința dreptului de a fi informat și de a participa la toate etapele de investigare (articolele 83 și 92)”. În plus, România trebuie “să reanalizeze prevederile finale și tranzitorii”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneția.

În cazul Codului Penal, Comisia de la Veneția îndeamnă Bucureștiul “să reanalizeze și să modifice prevederile privind delictele asociate corupției, în special mita (Articolul 290)”. “Avizul evidențiază că proiectele de amendamente ar descuraja persoanele care oferă mită să coopereze cu autoritățile, ar influența relațiile comerciale și tranzacțiile de cumpărare (articolele 291 și 292), delapidarea (Articolul 295) și abuzul în serviciu (Articolul 297)”. Bucureștiul trebuie “să reanalizeze și să modifice unele prevederi care au impact mai general, precum cele privind statutul limitărilor (articolele 154-155)”, precizează Comisia Veneția.

“Conform avizului, amendamentul propus creează riscul ridicat ca, în cazuri complexe, infracțiunile respective să fie blocate prin prescriere înainte de finalizarea investigației și a procesului – mărturia falsă (Articolul 273) și compromiterea intereselor justiției (Articolul 277 CC)”; Bucureștiul trebuie “să reanalizeze și să modifice prevederile referitoare la măsurile de confiscare (Articolul 1121) și definirea funcționarului public (Articolul 175), sancțiunile auxiliare (Articolul 65), pentru a le alinia la obligațiile internaționale ale țării”, precizează Comisia Veneția.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/recomandarile-adresate-romaniei-de-comisia-venetia-in-cazul-codurilor-penale-51715.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/recomandarile-adresate-romaniei-de-comisia-venetia-in-cazul-codurilor-penale-51715-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv