<!–

–>

Ordonanța, fără urgență la publicare

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Ordonanța de urgență pe Justiție a majorat condiția de vechime pentru procurorii DNA și DIICOT de la 8 la 10 ani.

Cristian Danileț (prin telefon): “Ea se aplică inclusiv pentru procurorii care astăzi sunt în funcție la cele două structuri. Aceasta înseamnă că, joi, data când ordonanța va intră în vigoare, se va analiza care procurori au vechimea minimă de 10 la DNA și DIICOT, care nu au această vechime minimă necesară vor trebui să se întoarcă înapoi la parchetele de unde au provenit. CSM-ul ar trebui să ceară Avocatului Poporului, dacă acesta nu s-a sesizat din oficiu, să conteste imediat la CCR această ordonanță. Mai e o soluție și anume ca președintele statului să invoce un conflict între autorități”.

CSM urmează să decidă dacă condiția de vechime se aplică și procurorilor care sunt deja numiți în funcție sau doar celor care urmează să între de aici înainte la DNA sau DIICOT.

Tudorel Toader, ministrul Justiției: “Norma juridică, indiferent dacă e civilă sau penală, se interpretează de către cei care trebuie să o aplice, de către cei care trebuie să o respecte”

Încă de ieri, liderul PNL Ludovic Orban a declarat că juriștii partidului vor analiză ordonanța și iau în calcul să ceară Avocatului Poporului să o conteste la CCR.

Potrivit unor surse judiciare, peste 80 de procurori de la DNA și DIICOT ar putea părăsi aceste parchete pentru că nu 10 ani vechime în profesie. Printre ei și Alexandra Lăncrănjan, procuroarea care se ocupă de dosarul Tel Drum în care liderul PSD Liviu Dragnea este pus sub acuzare. Ordonanța pe justiție amână până la începutul lui 2020 pensionarea anticipată a magistraților care ar fi golit instanțele și parchetele. Aceasta a fost o recomandare a Comisiei de la Veneția.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-285.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-285-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Ordonanța, fără urgență la publicare ...