<!–

–>

Pedepse pentru cei fără adăpost

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Vine iarna şi la Budapesta străzile, gangurile, pasajele din staţiile de metrou sunt încă pline de oameni fără adăpost. Dar asemenea imagini vor dispărea complet din peisaj. Intră în vigoare noua lege: oricine trăieşte pe străzi are de-a face cu poliţia. I se aduce la cunoştinţă mai întâi că nu respectă Constituţia. După patru avertizări, e adus în faţa justiţiei. Poate primi ca pedeapsă 180 de zile de muncă în folosul comunităţii. Dacă refuză, e trimis după gratii. Pentru a nu ajunge în această situaţie, ar trebui să accepte să fie cazat într-un adăpost. Dar condiţiile de acolo – spun cei care le-au încercat – sunt mizerabile.

“Eu, una, prefer viaţa în libertate, să nu mă tem că îmi e furată ultima pereche de pantofi sau că o să mă umplu de pişcături de gângănii sau că o să fac vreo infecţie”, spune Jutka Lakatos, persoană fără adăpost.

Legea e aspru criticată de organizaţii neguvernamentale şi politicieni din opoziţie.

“Constituţia noastră nu include multe interdicţii: acestea se referă la trafic de fiinţe umane sau acte de terorism. Acum, trăitul pe străzi e ridicat practic la acelaşi nivel, ceea ce înseamna că a fi foarte sărac şi a nu avea unde să dormi devine ilegal”, spune Zoltan Aknai, preşedintele unei fundaţii pentru persoane fără adăpost.

Guvernul ungar afirmă că se investesc 30 de milioane de euro în adăposturi. Au 19.000 de locuri, însă doar 10.000 de oameni vin să doarmă peste noapte.

rootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Pedepse pentru cei fără adăpost ...