O femeie a uimit doctorii după ce s-a trezit dintr-o comă de 23 de zile imediat ce copilul pe care tocmai îl nascuse i-a fost pus în brațe, informează The Sun.

Instinctele maternale ale Amandei da Silva au fost atât de puternice, în ciuda faptului că nici nu știa că a născut, încât a început să producă lapte imediat ce i s-a pus bebelușul pe piept.

„Primul lucru pe care mi-l amintesc este că îl țineam pe Victor în brațe, îi vedeam capul și îi simțeam mirosul. A fost uimitor, dar și ciudat în același timp. L-am întrebat pe tatăl meu dacă bebelușul este al meu. Mi-am pus mâna pe burtă și mi-am dat seama că nu mai sunt însărcinată”, a spus mama, în vârstă de 28 de ani care mai are alți trei copii.

Femeia, care suferă de epilepsie, era însărcinată în 37 de săptămâni când a fost dusă la spital, având o criză acută. Convulsiile au pus în pericol viața ei și a bebelușului deoarece scădea volumul de oxigen din creier și din uter.

Asistena care s-a ocupat de ea, Fabíola Sá, a fost cea care a venit cu ideea de a îi pune bebelușul la piept în speranța că se va trezi din comă. „A răspuns imediat. După 23 de zile de comă, reacția ei a fost inexplicabilă. Nu ne-am așteptat la o schimbare atât de rapidă”, a declarat asistenta.

Doctorii au trebuit să îi facă o operație de cezariană în timpul crizei de epilepsie, dar din cauza unor complicații apărute, au trebuit să o inducă în comă pentru a o stabiliza.

Victor s-a născut cu greutatea de două kilograme, sistem imunitar scăzut și probleme respiratorii cauzate de medicamentele luate de mama lui în timpul sarcinii pentru a-și ține epilepsia sub control. A fost ținut în secția neonatală timp de șase zile, înainte de a fi reunit cu mama lui.

„La o săptămână după ce a fost adusă la spital am început să reducem din sedativele care o țineau în comă, dar nu a răspuns așa cum ne așteptam. Deși toate examenele pe neurologie pe care i le-am făcut arătau că are un răspuns neurologic bun, nu se mișca. Am aplicat stimuli de durere, dar nu a reacționat. Testele arătau activitate cerebrală, dar ea nu răspundea nici măcar la vocile rudelor. Nu ăși mișca mâinile, picioarele, nimic”, a declarat doctorul obstretician Carlos Alencar.

După ce au început să rămână fără idei, asistenta Sá a sugerat să îi pună copilul pe piept. După ce au consultat un microbiolog despre riscurile la care ar fi supus nou-născutul, au pus în aplicare ideea. Amanda nu avea nicio emoție și era incapabilă să-l țină pe Victor, așa că asistenta i-a luat brațele și le-a pus în jurul fiului ei, ajutând-o să îl țină la piept.

Spre surpriza tuturor, în momentul în care copilul a fost pus pe pielea ei, Amandei au început să îi curgă lacrimile pe obraji.

La 20 de zile după ce a ieșit din comă, Amanda și fiul ei au fost destul de bine încât să fie externați.

Cazul ei a fost așa de neobișnuit încât medicii profesioniști evaluează acum importanța unei astfel de intervenții atunci când o mamă ce tocmai a născut are probleme medicale grave.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv