<!–

–>

Scenariu Seism 2018: spitalele, depășite de situație

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

1 comentarii

–>

Embed:

Link:

<!–

SLIDESHOW FOTOGRAFII

–>

Este a doua zi de exerciţiu pentru toate autorităţile care trebuie să acţioneze în situaţii de urgenţă. Mobilizarea este una de excepţie. La 24 de ore de producerea cutremurului, au fost instalate tabere în care să fie adăpostiţi sinistraţii.

Potrivit scenariului, a doua zi după seism, s-a produs o replică a acestuia, cu magnitudinea 5,8. Replica s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 km.

Echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă se deplasează în teren pentru efectuarea recunoașterilor și evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că, după prima zi a exerciţiului, nu au fost descoperite probleme în ceea ce priveşte viteza de reacţie, dar există aspecte legislative care trebuie îmbunătăţite.

Potrivit scenariului exercițiului Seism 2018, cutremurul a avut loc în Nereju, Vrancea, s-a produs la ora 8.37, la o adâncime de 140 de km și a durat 57 de secunde. În primă fază, toate liniile de comunicație au căzut și, mai bine de o oră, autoritățile au acționat în baza protocoalelor cunoscute, și nu a ordinelor directe primite de la centru.

ACTUALIZARE 16.30 Comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns la Bucureşti. Comisarul a inspectat spitalul mobil al echipei de intervenţie italiene instalat la Institutul ‘Ana Aslan’.

ACTUALIZARE 14.40 Organizatorii exerciţiului SEISM 2018 anunţă că în scenariul simulării a fost introdusă o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Zona afectată este în special municipiul Bucureşti.

ACTUALIZARE 10.50 Declarații secretarul de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, de la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani:

Conform scenariului, până acum avem 2098 de persoane decedate, 3912 persoane rănite, 7250 de persoane dispărute și 30 de mii se persoane sinistrate
– Mai sunt 130 de mii de persoane afectate
– 30 de mii de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică
– 25 de mii de persoane nu au acces la rețeaua de apă
– Au fost distruse 250 de case și avariate alte 900

Au început să se construiască tabere de sinistrați în Afumați și Voluntari 
– În cursul nopții a ajuns prima echipă internațională, cu un spital mobil – echipa Israelului
– Urmează să înceapă să activeze din seara asta 
– Exercițiul continuă foarte bine, se învață
– În cursul nopții s-a făcut un transfer medical de la București la Cluj, unde s-a verificat viteaza de reacție a Clujului, au fost înștiințați cu trei ore înainte că vor veni răniți
– Astfel de transferuri vor continua și în cursul zilei de azi
– De azi după masă încep să funcționeze spitalele mobile

– Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că în desfăşurarea exerciţiului că nu au fost întârzieri de reacţii şi că aspecte punctuale apărute pe parcurs “s-au rezolvat foarte bine”: “Întârzieri de reacţii nu au fost. Au fost anumite aspecte de rezolvat pe parcurs şi care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, când soseşte o echipă internaţională, poate că uneori lipseşte o hârtie. Ideea este – şi asta e parte din exerciţiu – cât de repede o rezolvi. Şi s-au rezolvat toate aspectele (…) foarte rapid“.

– Arafat  a precizat că lucrurile au fost rezolvate ca şi când ar fi fost vorba despre o situaţie reală, astfel încât să se vadă exact cât ar dura rezolvarea problemelor. În condiţii normale, autorizarea medicilor străini pentru a lucra în România poate dura câteva săptămâni. Pentru situaţiile de criză, s-a găsit soluţia unei proceduri rapide care să le permită medicilor să lucreze în momentul în care ajung în ţară. Aceştia sunt autorizaţi temporar pentru lucrul în România.

– Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat că după-amiază va ajunge în ţară comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

Autorităţile au fost în alertă maximă toată noaptea, din cauza exerciţiului SEISM 2018. Conform scenariului, au murit peste 2.000 de persoane şi au fost rănite peste 3.900. Victimele au fost transportate la spitale din Capitală şi din ţară. Pentru că în unitatea de primiri urgenţe de la Floreasca s-au prezentat într-un interval scurt de timp, foarte mulţi răniţi, strada a fost blocată azi noapte şi au fost instalate corturi unde s-a acordat ajutor medical.

Au fost amenajate tabere pentru sinistraţi

În a doua zi a exercițiului, autorităţile au amplasat două tabere pentru sinistraţi pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Cele două tabere au o capacitate de câte 200 de persoane fiecare, în cazul unei situaţii reale. Au fost instalate inclusiv dușuri și corturi unde sinistrații pot lua masa. În cadrul acestor tabere vor acţiona, alături de echipele pompieri, şi voluntari cooptaţi de organizaţiile neguvernamentale.

Pompierii desfăşoară, de asemenea, misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături la fabrica Iutei, de evacuare a persoanelor recuperate de sub dărâmături la Academia Română, dar şi misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălţime la Fabrica de bere Rahova.

Un avion C27 Spartan al Armatei, în scenariu

În cadrul exerciţiului Seism 2018, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, o misiune de evacuare pe ruta Bucureşti – Cluj pentru transferul a 15 răniţi în urma seismului major înregistrat sâmbătă dimineaţă. Dintre cei 15 răniţi, şapte sunt intubaţi, trei dintre aceştia prezentând arsuri.

Autoritățile vor să verifice cum ar funcţiona transportul de victime în spitalele din afara Capitalei.

Pacienţii au fost asistaţi pe timpul zborului de către o echipă SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca, formată din medici, asistenţi şi paramedici militari, ei fiind duşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Echipe din Israel și Bulgaria, în sprijinul României

În sprijinul echipelor medicale mobile ce acționează pentru salvarea a cât mai multor răniți în urma seismului major, s-a alăturat și o echipă formată din 168 de medici și asistenți medicali din Israel. Aceștia au aterizat în această noapte pe Baza 90 Otopeni.

Imediat au început montarea unui spital de campanie considerat cel mai performant din lume: acolo pot fi operații copii, se pot face intervenții de reconstrucție și are chiar o secție de terapie intensivă.

Salvatorii bulgari spun că exercițiul Seism 2018 este şi o lecție pentru ei.

Petar Tikov este pompier în Bulgaria de 15 ani și e încântat că, odată cu exercițiul de la București, poate să vadă cum își planifică pompierii români misiunile. Fiecare zi împinge totul la limită.

Salvatorii străini vor participa în următoarele zile la multe misiuni comune cu pompierii și medicii români.

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-255.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-255-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Scenariu Seism 2018: spitalele, depășite...