Statele Unite ale Americii încearcă să provoace o schimbare de regim în Iran, a declarat duminică președintele iranian, Hassan Rouhani, într-un discurs difuzat de televiziunea de stat, informează Reuters.

Washingtonul recurge la un război psihologic și economic în încercarea de a priva Republica Islamică de legitimitatea sa și a întoarce populația împotriva liderilor săi, a afirmat Rouhani, considerat un reprezentant al aripei moderate a regimului.

Statele Unite au început reinstituirea treptată a sancțiunile economice împotriva Iranului de când președintele american Donald Trump a denunțat acordul nuclear dintre Teheran și marile puteri din 2015.

Această politică, care a condus deja la plecarea mai multor companii internaționale din Iran, va culmina la începutul lunii noiembrie odată cu restabilirea sancțiunilor împotriva sectorului petrolier, Casa Albă dorind să se ajungă la limitarea exporturilor de țiței brut iranian și prin ricoșeu la o scădere a finanțelor Teheranului.

Schimbarea SUA a subminat politica de deschidere promovată de Hassan Rouhani, al cărui guvern este vizat de criticile clericilor conservatori, în fruntea cărora se află liderul suprem al Revoluției islamice, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit experților.

“Obiectivul ultim al americanilor este de a slăbi legitimitatea regimului (…) Cum poate să intervină o schimbare de regim? Prin diminuarea legitimității sale, fără de care un regim nu poate fi schimbat”, a declarat președintele iranian în discursul său rostit la Universitatea din Teheran.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv