<!–

–>

Declarații Raed Arafat în a doua zi a exercițiului SEISM 2018

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

<!–

SLIDESHOW FOTOGRAFII

–>

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că, după prima zi a exerciţiului, nu au fost descoperite probleme în ceea ce priveşte viteza de reacţie, dar există aspecte legislative care trebuie îmbunătăţite.

Potrivit scenariului exercițiului Seism 2018, cutremurul a avut loc în Nereju, Vrancea, s-a produs la ora 8.37, la o adâncime de 145 de km și a durat 57 de secunde. În primă fază, toate liniile de comunicație au căzut și, mai bine de o oră, autoritățile au acționat în baza protocoalelor cunoscute, și nu a ordinelor directe primite de la centru.

ACTUALIZARE 10.50 Declarații secretarul de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, de la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani:

Conform scenariului, până acum avem 2098 de persoane decedate, 3912 persoane rănite, 7250 de persoane dispărute și 30 de mii se persoane sinistrate
– Mai sunt 130 de mii de persoane afectate
– 30 de mii de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică
– 25 de mii de persoane nu au acces la rețeaua de apă
– Au fost distruse 250 de case și avariate alte 900

Au început să se construiască tabere de sinistrați în Afumați și Voluntari 
– În cursul nopții a ajuns prima echipă internațională, cu un spital mobil – echipa Israelului
– Urmează să înceapă să activeze din seara asta 
– Exercițiul continuă foarte bine, se învață
– În cursul nopții s-a făcut un transfer medical de la București la Cluj, unde s-a verificat viteaza de reacție a Clujului, au fost înștiințați cu trei ore înainte că vor veni răniți
– Astfel de transferuri vor continua și în cursul zilei de azi
– De azi după masă încep să funcționeze spitalele mobile

– Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că în desfăşurarea exerciţiului că nu au fost întârzieri de reacţii şi că aspecte punctuale apărute pe parcurs “s-au rezolvat foarte bine”: “Întârzieri de reacţii nu au fost. Au fost anumite aspecte de rezolvat pe parcurs şi care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, când soseşte o echipă internaţională, poate că uneori lipseşte o hârtie. Ideea este – şi asta e parte din exerciţiu – cât de repede o rezolvi. Şi s-au rezolvat toate aspectele (…) foarte rapid“.

– Arafat  a precizat că lucrurile au fost rezolvate ca şi când ar fi fost vorba despre o situaţie reală, astfel încât să se vadă exact cât ar dura rezolvarea problemelor. În condiţii normale, autorizarea medicilor străini pentru a lucra în România poate dura câteva săptămâni. Pentru situaţiile de criză, s-a găsit soluţia unei proceduri rapide care să le permită medicilor să lucreze în momentul în care ajung în ţară. Aceştia sunt autorizaţi temporar pentru lucrul în România.

În a doua zi a exercițiului, autorităţile vor amplasa două tabere pentru sinistraţi pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari,  a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Potrivit sursei citate, cele două tabere au o capacitate de câte 200 de persoane fiecare. În cadrul acestor tabere vor acţiona, alături de echipele pompieri, şi voluntari cooptaţi de organizaţiile neguvernamentale.

Pompierii desfăşoară, de asemenea, misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături la fabrica Iutei, de evacuare a persoanelor recuperate de sub dărâmături la Academia Română, dar şi misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălţime la Fabrica de bere Rahova.

În cadrul exerciţiului Seism 2018, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, o misiune de evacuare pe ruta Bucureşti – Cluj pentru transferul a 15 răniţi în urma seismului major înregistrat sâmbătă dimineaţă. Dintre cei 15 răniţi, şapte sunt intubaţi, trei dintre aceştia prezentând arsuri.

Pacienţii au fost asistaţi pe timpul zborului de către o echipă SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca, formată din medici, asistenţi şi paramedici militari, ei fiind duşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

În sprijinul echipelor medicale mobile ce acționează pentru salvarea a cât mai multor răniți în urma seismului major, s-a alăturat și o echipă formată din 168 de medici și asistenți medicali din Israel. Aceștia au aterizat în această noapte pe Baza 90 Otopeni și vor acționa în incinta spitalului mobil de tip 3 israelian, dislocat și el în acest exercițiu.

Spitalul israelian este dotat la cele mai înalte standarde și asigură îngrijire specializată a victimelor/persoanelor afectate, inclusiv prin posibilitatea intervențiilor chirurgicale (pediatrice, maxilo-faciale, de reconstructie etc ) și asigurarea spațiilor de terapie intensivă.

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-252.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-252-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Declarații Raed Arafat în a...