Timp de 5 zile, în România se simulează intervenția de după un seism de magnitudine 7,5. Exercițiul a început sâmbătă și va dura 5 zile. Potrivit scenariului, seismul a avut loc dimineaţa, într-o zi de lucru din săptămână, la ora 08.37. Toate autorităţile din ţară au intrat în alertă sub comanda Centrului Naţional, activat în afara Capitalei, la Ciolpani. Preşedintelui ţării i-a fost solicitat decretul de instituire a stării de urgenţă. Exercitiul este monitorizat de experți de la UE și NATO. Oamenii sunt sfătuiți să nu intre în panică și să se informeze de pe paginile oficiale și aplicațiile mobile DSU.

Spital mobil / FOTO: MAI

<!–

–>

Potrivit scenariului exercițiului Seism 2018, cutremurul a avut loc în Nereju, Vrancea, s-a produs la ora 8.37, la o adâncime de 145 de km și a durat 57 de secunde. În primă fază, toate liniile de comunicație au căzut și, mai bine de o oră, autoritățile au acționat în baza protocoalelor cunoscute, și nu a ordinelor directe primite de la centru.

Astăzi, în a doua zi a exercițiului, autorităţile vor amplasa două tabere pentru sinistraţi pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari,  a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Potrivit sursei citate, cele două tabere au o capacitate de câte 200 de persoane fiecare. În cadrul acestor tabere vor acţiona, alături de echipele pompieri, şi voluntari cooptaţi de organizaţiile neguvernamentale.

Pompierii desfăşoară, de asemenea, misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături la fabrica Iutei, de evacuare a persoanelor recuperate de sub dărâmături la Academia Română, dar şi misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălţime la Fabrica de bere Rahova.

În cadrul exerciţiului Seism 2018, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, o misiune de evacuare pe ruta Bucureşti – Cluj pentru transferul a 15 răniţi în urma seismului major înregistrat sâmbătă dimineaţă. Dintre cei 15 răniţi, şapte sunt intubaţi, trei dintre aceştia prezentând arsuri.

Pacienţii au fost asistaţi pe timpul zborului de către o echipă SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca, formată din medici, asistenţi şi paramedici militari, ei fiind duşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

În sprijinul echipelor medicale mobile ce acționează pentru salvarea a cât mai multor răniți în urma seismului major, s-a alăturat și o echipă formată din 168 de medici și asistenți medicali din Israel. Aceștia au aterizat în această noapte pe Baza 90 Otopeni și vor acționa în incinta spitalului mobil de tip 3 israelian, dislocat și el în acest exercițiu.

Spitalul israelian este dotat la cele mai înalte standarde și asigură îngrijire specializată a victimelor/persoanelor afectate, inclusiv prin posibilitatea intervențiilor chirurgicale (pediatrice, maxilo-faciale, de reconstructie etc ) și asigurarea spațiilor de terapie intensivă.

<!–

 

–>

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-249.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-249-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Timp de 5 zile, în România se simulează intervenția de după un seism de magnitudine 7,5. Exercițiul a început sâmbătă și va dura 5 zile. Potrivit scenariului, seismul a avut loc dimineaţa, într-o zi de lucru din săptămână, la ora 08.37. Toate autorităţile din ţară au intrat în alertă...