Peste zece mii de credincioși iau parte, duminică, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, la Sfânta Liturghie, oficiată de mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, alături de 22 ierarhi din țară și trei străinătate, 14 preoți și șase diaconi.

La slujba liturgică participă un sobor de trei ierarhi străini: IPS Ghiorghios, mitropolit de Kitrous, Katerini și Platamonas (Grecia), IPS Nicolae de Plovdiv (Bulgaria), PS Qais, Episcop de Erzurum și Vicar Patriarhal (Siria).

Spre deosebire de anii trecuți, la slujba din acest an nu se află niciun oficial de la București.

La începutul ceremonialului religios, Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a îndemnat la “detoxifiere digitală” pe credincioșii veniți pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

“Vă îndemn să vă închideți sonorul telefoanelor și să vă uitați mai puțin la ele în timpul slujbei. De asemenea, vă rog să încercați să filmați mai puțin. (…) Găsiți imagini mai bune și mai clare pe Internet. Vă îndemn la puțină asceză și detoxifiere digitală în timpul slujbei”, a spus mitropolitul Moldovei și Bucovinei celor peste 10.000 de pelerini care se află la slujba religioasă.

Ceremonialul religios este oficiat pe o scenă special amenajată pe pietonalul din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași. Pentru credincioșii care se află în zone mai îndepărtate de scenă au fost amplasate mai multe ecrane panoramice.

Alte câteva zeci de mii de credincioși veniți în pelerinaj din cursul zilei de sâmbătă formează și duminică dimineața un rând de peste cinci kilometri pentru a se închina la raclele cu moaștele Sfintei Parascheva și Sfintei Mironosițe Ecaterina.

Foto: (c) ADRIAN CUBA/AGERPRES FOTO


Pelerinajul la Mitropolia Moldovei și Bucovinei continuă până pe 15 octombrie, când moaștele Sfintei Ecaterina vor fi duse înapoi în Grecia, iar racla Cuvioasei Parascheva va fi reintrodusă în Catedrala Mitropolitană.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, cât și a sărmanilor. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea și s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

Moaștele sale au fost aduse la Iași în urmă cu 377 de ani, pe 13 iunie, de domnitorul Vasile Lupu.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în ședința din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv