Exercițiul “Seism 2018”, care a presupus simularea intervenției la un cutremur cu magnitudine de 7,5 pe Richter în România, a arătat, la 12 ore după seism, că 450 de persoane și-au pierdut viața, alte 1.791 sunt rănite, peste 3.200 sunt dispărute, înregistrându-se 30.000 de sinistrați.

“La 12 ore de la momentul seismului, avem 450 persoane decedate și încă 1.791 de persoane rănite, 3.218 în continuare dispărute. Sunt încă 88 de persoane surprinse sub dărâmături. Am discutat cu ministrul Sănătății pentru rezolvarea tuturor formalităților pentru echipele medicale care vor sosi în România. La acest moment, avem din punct de vedere al sinistraților, în jur de 30.000 de sinistrați”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În urma ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență de la nivelul municipiului București, a fost luată decizia ca cele 30.000 de persoane sinistrate existente să fie cazate în taberele organizate de autorități, unde li se vor asigura alimente, haine și produse de igienă personală. Taberele pentru sinistrați vor fi amenajate în județul Ilfov pe stadioanele Pantelimon, Voluntari, Ștefănești și Chiajna. Transportul persoanelor va fi asigurat prin grija autorităților.

Până în acest moment, au fost salvate și evacuate 215 persoane.

În cursul zilei de sâmbătă, forțele de intervenție, din cele patru baze de operații, au acționat în 26 de zone din București și județul Ilfov pentru evaluare, căutare și salvare de persoane.

Conform scenariului, la ora 18.00, a fost activată o linie TELVERDE dedicată aparținătorilor persoanelor dispărute și rănite, măsură ce se ia într-o situație reală. Această linie telefonică este deservită de persoanal specializat – psihologi și asistenți sociali.

La nivelul municipiului București și al județului Ilfov au fost disponibilizate 15.000 de paturi mobile, amplasate în școli și alte instituții de utilitate publică.

De asemenea, la nivelul spitalelor din Capitală sunt disponibile 365 de paturi adecvate pentru intervenții chirurgicale.

La acest moment, persoanele rănite primesc îngrijiri în 9 unități medicale din municipiul București. De asemenea, în cadrul exercițiului a fost instalat de către Ministerul Apărării și spitalul de campanie ROL II, în poligonul Centrului 70 Geniu Aviație din Pantelimon.

Potrivit scenariului exercițiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea și avarierea a numeroase clădiri ale administrației publice centrale și locale, unități medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum și a infrastructurii (rețele de alimentare cu energie electrică, gaze, stații de tratare și de epurare, sisteme de transport și distribuție carburant, căi de transport rutiere, feroviare). Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea, în localitatea Nereju, la o adâncime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasaredirecția Sud – Vest (București – Alexandria – Sofia) și Nord – Est (Iași – Chișinău).

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv