Casa de licitații Sotheby’s a confirmat joi vânzarea picturii artistul britanic Banksy, ”Girl with Balloon”, care s-a autodistrus parțial imediat după ce a fost adjudecată, săptămâna trecută, cu peste 1 milion de lire sterline, relatează AFP.

Cumpărătorul pânzei ”a confirmat decizia de a achiziționa noua operă creată în acea seară”, se arată în comunicatul Sotheby’s, în care se precizează că prețul de vânzare al lucrării – 1,042 milioane de lire sterline (1,185 milioane euro) – a fost menținut.

Această “colecționară europeană” a explicat în comunicat că inițial a fost ”șocată”. “Treptat, însă, am început să realizez că voi avea propria piesă de istorie a artei”, a adăugat ea.

”Banksy nu a distrus o operă în cadrul unei licitații, ci a creat una”, a subliniat un responsabil Sotheby’s, Alex Branczik. El a precizat că lucrarea a fost redenumită “Love is in the Bin” (Dragostea e în coșul de gunoi).

La finalul unei licitații desfășurate săptămâna trecută, lucrarea, o reproducere în vopsea acrilică și aerosol a uneia dintre cele mai celebre imagini ale lui Banksy, ”Girl with Balloon”, a început să autodistrugă.

Suspendată de unul dintre pereții sălii de licitație, pictura a fost parțial transformată în fâșii fine de un mecanism ascuns în rama sa aurită și acționat, probabil, de la distanță.

Banksy însuși a comentat pe Instagram “lovitura de teatru”, prin publicarea unei imagini a momentului autodistrugerii, însoțită de comentariul ironic: “Going, going, gone…” (“Se duce, se duce, s-a dus…”).

“Este cu siguranță pentru prima data în istoria licitațiilor când o operă de artă se distruge automat după ce a fost vândută”, a declarat cunoscuta casă de licitații.

Această nouă operă de artă va fi expusă la sediul Sotheby’s din Londra, în zilele de 13 și 14 octombrie.

La începutul lunii octombrie, un Banksy a fost adjudecat pentru 735.000 de dolari la vânzarea unei colecții deținute de Robin Williams. Pânza “Happy Choppers” a fost achiziționată la unul dintre cele mai mari prețuri din istorie pentru o lucrare de street art. Suma nu este însă un record și pentru Banksy, al cărui tablou “Keep it Spotless”, inspirat de o lucrare a lui Damien Hirst, a fost vândut pentru 1,87 milioane de dolari în 2008, la New York.

Identitatea lui Banksy, unul dintre cei mai cunoscuți și mai bine cotați reprezentanți ai curentului street art, reprezintă un mister bine păzit încă de la debutul artistului din anii 1990. Nimeni nu îi cunoaște numele și nimeni nu a văzut vreodată o fotografie a artistului britanic, originar din Bristol, care denunță societatea de consum, imperialismul american și soarta refugiaților prin intermediul desenelor sale realizate pe zidurile unor clădiri din lumea întreagă, inclusiv în Londra, Calais și Gaza.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv