Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Filaret / FOTO: www.timpul.md

<!–

–>

Într-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia Constantinopolului a anunţat că ‘îşi reînnoieşte decizia deja luată şi conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei’.

Sfântul Sinod a decis, de asemenea, să-l ‘restabilească în funcţia sa ierarhică’ pe Patriarhul Filaret Denisenko, după ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat împotriva excomunicării sale de către Biserica Ortodoxă Rusă.

După independenţa Ucrainei, în 1991, şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova.

Biserica Ortodoxă Rusă va trebui să rupă relaţiile cu Constantinopolul, după ce Sinodul întrunit la Istanbul a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a declarat joi Alexandr Volkov, purtător al patriarhului rus Chiril, potrivcit Agerpres, care citează agenţia Interfax, preluată de Reuters, și  Ria Novosti, preluată de AFP.

‘Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine şi în general pentru întreaga ortodoxie’, a apreciat Volkov.

Sinodul a anulat totodată excomunicarea patriarhului ucrainean Filaret, pe care a decis să îl ‘restabilească în funcţia sa ierarhică’.

rootstireaActualitate/Esential
...