Autoritățile indoneziene au ordonat, joi, încetarea căutărilor după cutremurul și valul tsunami care au lăsat în urmă peste 2.000 de morți în regiunea Palu de pe insula Sulawesi, chiar dacă 5.000 de persoane ar fi în continuare dispărute, relatează AFP.

“Operațiunile de căutare și salvare a victimelor vor fi încheiate joi după-amiază”, a declarat pentru AFP Bombang Suryo, responsabil cu activitățile de intervenție în situații de dezastru în Palu.

Localitatea, situată în vestul Sulawesi, și împrejurimile sale au fost devastate de cutremurul cu magnitudinea de 7,5 produs la 28 septembrie, urmat de tsunami.

Peste 2.000 de cadavre au fost recuperate până în prezent, însă autoritățile estimează că alte 5.000 de persoane ar fi în continuare dispărute, cel mai probabil îngropate sub dărâmături.

Guvernul intenționează să abandoneze în starea în care se află două localități situate în apropiere de Palu, Petobo și Balaroa, distruse în totalitate. Supraviețuitorii ar urma să decidă dacă acestea vor fi deveni cimitire colective, dacă va fi ridicat un monument sau dacă vor fi transformate în spații verzi.

Numeroase zone au fost înghițite de pământ după ce mișcările telurice au transformat terenul într-un sol instabil, un proces cunoscut sub numele de lichefiere.

Aproximativ 200.000 de persoane din această regiune au nevoie urgentă de asistență umanitară. Alimentele și apa potabilă lipsesc, iar numeroase victime care au pierdut totul depind de ajutoare pentru a supraviețui.

Circa 80.000 de persoane au fost strămutate după acest dezastru natural și s-au refugiat în adăposturi improvizate lângă casele lor distruse.

Bilanțul în urma cutremurului devastator a ajuns la 2.045 de morți, a indicat miercuri Agenția națională pentru gestionarea dezastrelor (BNPB), cu o zi înainte de suspendarea operațiunilor de căutare și salvare a victimelor.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/cutremur-in-indonezia-operatiunile-de-cautare-si-salvare-a-persoanelor-disparute-in-palu-sistate-de-autoritati-51566.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/cutremur-in-indonezia-operatiunile-de-cautare-si-salvare-a-persoanelor-disparute-in-palu-sistate-de-autoritati-51566-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv