Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, în debutul ședinței de Guvern în care se va discuta despre noua lege a pensiilor și că valoarea punctului de pensie va crește gradual la 1.265 de lei în anul 2019, la 1.775 de lei în anul 2020 și apoi la 1.875 de lei în anul 2021.

„Discutăm azi în ședința de Guvern noua lege a pensiilor, un proiect important pentru milioane de români, prin care ne dorim creșterea veniturilor pentru pensionari și eliminarea inechităților în sistemul public de pensii. Astfel, asigurăm pensii egale pentru muncă egală și îndreptăm inechitățile din prezent, când două persoane care au avut aceeași ocupație și au aceeași vechime în muncă beneficiază de pensii diferite”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de miercuri a Guvernului.

Șeful Executivului a precizat că legea se va aplica etapizat.

„Noua lege a pensiilor se va aplica etapizat, începând cu anul 2019 până în 2021, când va intra integral în vigoare, ceea ce îsneamnă și noi creșteri a punctului de pensie la 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 și 1.875 de lei în 2021. Aceasta lege este complexă, bazată pe principii solide, care poate fi susținută din punct de vedere bugetar și asupra căreia ne-am consultat atât cu patronatele cât și sindicatele”, a punctat Dăncilă.

Proiectul Legii Pensiilor, care a intrat în august în dezbatere, a suferit câteva modificări, în urma discuțiilor cu sindicatele, care s-au purtat recent în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT). Una dintre modificări se referă la majorarea Valorii Punctului de Referință (VPR) care se va majora și în funcție de „creșterea reală a câștigului salarial brut realizat”.

Potrivit surselor MEDIAFAX, propunerea a fost preluată astfel: „Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”.

De asemenea, se prevede reducerea vârstei de pensionare pentru cei care muncesc în condiții deosebite. Astfel, pentru un an realizat în condiții deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiții speciale vârsta se reduce cu 6 luni. O altă modificare prevede o majorare cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzător.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv