Pare incredibil, dar, în România lui 2018, există bebeluşi care ajung în spital cu tuberculoză. Unii – prea târziu ca să mai aibă şanse de vindecare. Cei mici nu transmit TBC. Sunt doar victimele nevinovate ale adulţilor, care NU merg la control atunci când se simt rău sau care abandonează tratamentul şi împrăştie boala. În fiecare zi, trei români mor de TBC. Şi conducem încă topul european cu cele mai multe cazuri noi. Legea care poate schimba nu doar cifrele, ci şi destine, a primit, azi, aviz pentru adoptare.

<!–

–>

Soluția împotriva tuberculozei

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Un copil de un an şi patru luni din Brăila a ajuns în stare gravă la spitalul “Grigore Alexandrescu” din Capitală, acum cinci luni. Meningoencefalita TBC i-a afectat sistemul nervos.

De două luni, Mihaela zace la secţia de copii a Institutului “Marius Nasta”. Este în comă, inertă la orice stimul. Şi, cum la institut nu se poate face terapie acută respiratorie pentru cei mici, a fost dusă înapoi la spitalul de copii.

Şansele ei de vindecare sunt minime. Foarte important este ca părinţii să se prezinte din timp la medic, ori în reţeaua de pneumoftiziologie, ori la pediatrie. Atâta timp cât tratamentul este început la timp, vindecarea este posibilă.  Copilul nu transmite boala, doar adultul o poate face.

Datorită tratamentului, Cristina este mult mai bine. Fetiţa de 9 ani cu sindrom Down este din august la Institutul “Marius Nasta”. A trecut prin încă două spitale și a primit medicamente pentru alte boli până să se afle că a luat TBC. Nu se ştie de la cine.

Medicii au tendinţa de a se gândi la tuberculoză doar dacă au în faţă un pacient care provine dintr-o pătură socială foarte săracă. Orice om, cu orice statut social poate să facă tuberculoză, dacă are imunitatea scăzută.

Aproape 70 de copii, chiar bebeluşi de numai câteva luni, sunt trataţi de TBC la institut. Stau, în medie, o lună şi jumătate, dar, dacă fac forme rezistente, spitalul le poate fi casă chiar şi pentru doi ani.

Tuberculoza a lovit aproape 600 de copii, anul trecut, când erau raportate peste 12 mii de cazuri noi – de aproape şase ori mai multe decât media europeană. Cei mici au fost victimele celor mari.

Pentru a proteja copiii de tuberculoză, adulţii trebuie neapărat să meargă la control la plămâni, dacă tuşesc de mai bine de trei săptămâni şi se simt rău. Tuberculoza nu se mai transmite după trei săptămâni de tratament şi se vindecă, dacă pacienţii se tratează exact cum le spun doctorii.

Unii bolnavi renunţă la terapia grea, când se simt mai bine. Revin la muncă  şi redevin contagioşi. Soluţia e în legea tuberculozei, care a primit undă verde de la deputaţii din Comisia de Sănătate. Fiecare pacient va primi câte 16 lei pe zi pentru hrană.

Proiectul mai prevede că pacienţii vor primi suport psihologic şi concediu medical pe toată durata terapiei. Mai trebuie doar votat în plen.

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-187.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/capital_transparent-187-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Pare incredibil, dar, în România lui 2018, există bebeluşi care ajung în spital cu tuberculoză. Unii - prea târziu ca să mai aibă şanse de vindecare. Cei mici nu transmit TBC. Sunt doar victimele nevinovate ale adulţilor, care NU merg la control atunci când se simt rău sau care...