Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut, luni, un apel către toți procurorii din România să își respecte competențele profesionale. El a declarat, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii în care a fost audiat candidatul propus pentru conducerea Direcției Naționale Anticorupție, că procurorii trebuie să aplice legea, în condițiile în care ei nu sunt nici legiuitori, nici co-legiuitori.

“Și eu de astăzi voi face ca fiecare dintre noi să ne respectăm competențele. Nu sunteți legiuitor, nu sunteți co-legiuitor, avizați pe legile favorabile. Aveți dubii cu privire la o lege, dacă e oportunitatea reglementării, e treaba legiuitorului, dacă e neconstituționalitatea legii, e treaba instanței de contencios constituțional. În rest, trebuie să aplicăm legea”, a afirmat Tudorel Toader.

El a subliniat că are “deplin respect față de procurori”, însă consideră că aceștia trebuie să înțeleagă “limitele legale”.

“Trebuie să înțelegem să ne respectăm limitele legale, limitele constituționale. Tentația puterii, a românului, de a acapara, de a încerca să acaparăm alte puteri, alte competențe, de a crede că le știm pe toate și uneori uităm să le facem complet, riguros pe ale noastre”, a precizat Toader.

Ministrul Justiției a anunțat că se va întâlni, miercuri, cu toți procurorii din România care dețin funcții de conducere.

Pe de altă parte, Tudorel Toader a vorbit de necesitatea reformării Ministerului Public.

“Încă Ministerul Public trebuie reformat în funcționalitatea lui. Nu poți să ai un dosar care să dureze cinci, șapte, 13 ani, cum aveau la DIICOT. Și viața are dinamica ei, legislația asemenea, și tot timpul avem măsuri de luat, de îmbunătățit”, a mai spus ministrul Justiției. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/tudorel-toader-a-facut-un-apel-catre-toti-procurorii-din-romania-sa-isi-respecte-competentele-profesionale-51510.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/tudorel-toader-a-facut-un-apel-catre-toti-procurorii-din-romania-sa-isi-respecte-competentele-profesionale-51510-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv