Procesul de votare decurge fără probleme în întreaga țară, a anunțat, la o oră de la deschiderea urnelor, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI

<!–

–>

Pe parcursul nopții, efectivele MAI au asigurat paza secțiilor de votare, pe care le-au predat cu sigiliile intacte, duminică dimineață, președinților birourilor electorale.

“În prima zi a referendumului și după încheierea votării, nu au fost înregistrate evenimente deosebite din punct de vedere al ordinii publice și nici care să afecteze desfășurarea normală a votului”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

MAI a mobilizat zilnic, pentru buna desfășurare a referendumului, 38 de mii de angajați. Aceștia se adaugă celor 12 mii de efective care sunt în misiune în fiecare zi.

Astăzi, pentru cetățenii care doresc să participe la referendum, dar nu dețin documente de identitate valabile, serviciile de evidență a persoanelor au program cu publicul până la ora 21.00.

  • Violarea secretului votului se pedepsește cu amendă, în timp ce coruperea alegătorului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.
  • Împiedicarea prin orice mijloace a participării la referendum se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
  • Oferirea sau darea de bani, de bunuri, ori de alte foloase, în scopul determinării unei persoane să voteze sau să nu voteze într-un anumit fel se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Persoana care introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul sau care folosește un act de identitate nul ori fals, sau un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de 6 luni la 3 ani.
  • Cu aceeași pedeapsă se sancționează persoana care votează fără a avea acest drept sau votează de două sau de mai multe ori.

Cetățenii români pot vota în țară pe baza următoarelor documente, valabile în ziua votului: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, precum și pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar și pașaportul simplu electronic, doar dacă au mențiunea cu privire la țara de domiciliu, alta decât România.

În țară, se mai poate vota cu pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Cetățenii români pot vota în localitatea de domiciliu la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente. Dacă se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie din localitatea respectivă, urmând să fie trecuți pe listele electorale suplimentare.

<!–

 

–>

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/picture-4_26570000.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/picture-4_26570000-300x300.pngrootstireaActualitate/Esential
Procesul de votare decurge fără probleme în întreaga țară, a anunțat, la o oră de la deschiderea urnelor, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. ...