NASA a anunțat joi că primul zbor al unei rachete SpaceX transportând la bord doi astronauți către Stația Spațială internațională (ISS) este programat pentru iunie 2019, notează AFP.

Un alt zbor, cu un modul conceput de Boeing, este prevăzut pentru august 2019, a indicat NASA.

Calendarul zborurilor a suferit numeroase amânări așa cum se întâmplă frecvent în domeniul industriei spațiale. NASA încearcă să comunice lunar modificările acestor calendare.

“Cu toate acestea, datele de lansare vor păstra un grad de incertitudine și anticipăm că s-au putea schimba pe măsură ce ne apropiem de lansare”, a declarat Phil McAlister, directorul diviziei pentru zboruri private de la NASA. “Este vorba despre aparate noi, iar inginerii mai au mult de muncă până când sistemele sunt pregătite de zbor”.

Aceste două prime călătorii sunt considerate zboruri de test: cei doi astronauți transportați de fiecare dintre module vor petrece două săptămâni la bordul ISS, după care vor reveni pe Terra. În viitor, NASA va folosi modulele fabricate de SpaceX și Boeing pentru transportul astronauților pe ISS în cadrul misiunilor sale periodice, care durează în jur de șase luni.

Înaintea acestor teste cu echipaj uman, SpaceX va realiza un test fără pasageri, în ianuarie 2019, iar Boeing în martie 2019.

SpaceX va utiliza racheta Falcon 9, de care va fi atașată capsula “Crew Dragon”. În prezent, racheta folosește prima versiune a capsulei Dragon pentru transportul proviziilor către ISS.

În ceea ce privește Boeing, naveta sa Starliner va fi lansată de Atlas V, fabricat de United Launch Alliance, constructorul tradițional de rachete pentru guvernul american, în prezent o companie mixtă între Lockheed Martin și Boeing.

Începând din anul 2011, NASA este nevoită să achiziționeze locuri la bordul rachetelor rusești Soyuz pentru a trimite astronauți spre ISS. Agenția a semnat un contract cu SpaceX și Boeing pentru preluarea transportului astronauților și speră că rachetele acestor companii private vor fi funcționale înainte de finele anului 2019, întrucât contractul cu Rusia expiră în noiembrie 2019.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/primul-zbor-spacex-care-va-transporta-astronauti-catre-iss-programat-pentru-iunie-2019-51480.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/primul-zbor-spacex-care-va-transporta-astronauti-catre-iss-programat-pentru-iunie-2019-51480-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv