Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, ar putea fi suspendat din funcție pentru a cincea oară, de aceasta dată pentru că refuză să promulge completarea la Codul Muncii cu norme care prevăd ca la 9 mai, pe lângă “Ziua Victoriei” (armatei sovietice împotriva nazismului), să fie sărbătorită și Ziua Europei, relatează vineri Ziarul Național din Chișinău.

După ce a retrimis legea în parlament, iar legislativul și-a menținut votul în ședința de joi, Dodon a declarat vineri că este vorba de o “noua provocare a majorității parlamentare” și ar fi un pas legat de alegerile parlamentare apropiate.

“Nu voi semna această lege în niciun caz. Pentru mine, ca și pentru milioane de conaționali ai căror tați, bunici și străbunici au trecut prin război, 9 mai va rămâne pentru totdeauna Ziua Victoriei. E o sărbătoare sfântă”, și-a argumentat Dodon refuzul de a promulga legea.

El și-a exprimat convingerea că, la 9 mai 2019, în Republica Moldova va fi un “alt parlament și cu totul alt guvern” care vor anula această lege și vor stabili că în această zi va fi marcată numai Ziua Victoriei.

Noi alegeri parlamentare urmează să aibă loc la 24 februarie anul viitor în Republica Moldova.

Constituția îl obligă pe șeful statului să promulge o lege dacă aceasta este votată pentru a doua oară de către parlament. În ultimul an, Igor Dodon a fost suspendat din funcție de patru ori de către Curtea Constituțională, iar șeful legislativului, Andrian Candu, a preluat interimatul funcției de președinte pentru a numi membri noi în guvernul condus de premierul Pavel Filip sau a promulga legi revotate de parlament.

rootstireaActualitate/Esential
Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, ar putea fi suspendat din funcție pentru a cincea oară, de aceasta dată pentru că refuză să promulge completarea la Codul Muncii cu norme care prevăd ca la 9 mai, pe lângă 'Ziua Victoriei' (armatei sovietice împotriva nazismului), să fie sărbătorită și...

Preluat de la romania ntv