Premiul Nobel pentru Pace 2018

<!–

–>

Denis este medic din Congo, iar Nadia face parte din etnia yazidi, din Irak, și a fost victima abuzurilor comise de teroriștii din gruparea Statul Islamic..

Fiecare dintre ei, în felul lor, au contribuit la creșterea vizibilității violenței sexuale în timpul războiului, astfel încât făptașii să poată fi trași la răspundere pentru acțiunile lor.

Medicul Mukwege și-a petrecut mare parte din viață ajutând victimele violenței sexuale în Republica Democratică Congo. Spitalul Panzi a fost înființat în Bukavu în 2008, iar Mukwege și personalul său au tratat mii de pacienți care au fost victime ale unor astfel de atacuri. Majoritatea abuzurilor au fost comise în contextul unui război civil de lungă durată care a costat viețile a peste șase milioane de congolezi.

Mukwege este un simbol, la nivel național și internațional, al luptei împotriva violenței sexuale în timp de război și conflict armat. Principiul său de bază este „justice is everyone’s business”. Bărbații și femeile, ofițerii și soldații, autoritățile locale, naționale și internaționale, toți au o  responsabilitate comună – raportarea și combaterea acestui tip de crimă de război.

rootstireaActualitate/Esential
...