Fregata „Regele Ferdinand” a intrat de vineri sub comanda NATO, în cadrul Operației Sea Guardian, după ce, timp de o săptămână, a participat la exercițiul multinațional de luptă antisubmarin „Mavi Balina”, organizat de Turcia.

Potrivit reprezentanților Statului Major al Forțelor Navale, după terminarea antrenamentelor planificate în cadrul Exercițiului „Mavi Balina 18”, organizat de Turcia, nava militară românească a intrat vineri sub comanda Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM) și desfășoară misiuni de monitorizare a traficului maritim în Marea Mediterană, în cadrul Operației Sea Guardian.

„Pe timpul exercițiului Mavi Balina, au fost desfășurate mai multe seriale de căutare antisubmarin și exerciții de apărare antiaeriană și de comunicații. Nava și echipajul au acționat cu profesionalism, demonstrând încă o dată nivelul de pregătire atins și interoperabilitatea cu navele NATO și partenere. (…)bMavi Balina a constituit și o perioadă de pregătire în vederea participării navei la operația Sea Guardian din perioada următoare. Nava a participat anul trecut la această operație, astfel încât am încredere că ne vom prezenta la un nivel superior de pregătire și că vom desfășura activitățile foarte bine”, a transmis comandantul fregatei Regele Ferdinand, comandorul Ioan Marian, într-o corespondență de la bordul navei.

Cei 240 de militari de la bordul fregatei „Regele Ferdinand” vor executa misiuni de supraveghere a traficului naval în Marea Mediterană, demonstrând astfel faptul că țara noastră este un furnizor de securitate care deține platforme operaționale dislocabile în diferite zone instabile de pe glob, acolo unde se impune prezența militară a NATO pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate.

„Angajamentul continuu al României și al Aliaților pentru securitatea și apărarea comună arată că suntem uniți de aceleași valori democratice, împărtășite de către toți membrii Alianței, și formăm o comunitate puternică și unită, capabilă să răspundă tuturor amenințărilor, indiferent de tipul lor sau de zona de proveniență”, au precizat reprezentanții SMFN.

„Regele Ferdinand” este însoțită și de un elicopter Puma Naval și o grupă de militari ai Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale. Fregata își va încheia misiunile în Mediterana la sfârșitul lunii octombrie, când va reveni în țară.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv