Franța va prelungi din nou cu șase luni controalele la frontierele sale, reintroduse în seara atentatelor din 13 noiembrie 2015, estimând că amenințarea teroristă rămâne ”’foarte pregnantă” pe teritoriul său, potrivit unui document consultat de AFP.

Controalele, care ar urma să expire la sfârșitul lui octombrie, vor fi prelungite până pe 30 aprilie 2019, se poate citi într-o notă a autorităților franceze adresată Consiliului UE, care reprezintă guvernele statelor membre.

Nu este vorba de controale sistematice, ci de posibilitatea de a efectua verificarea identității la frontiere, nu o derogare de la regulile liberei circulații în spațiul Schengen.

Frontierele terestre cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia și Spania sunt vizate, precum și cele cele aeriene și maritime.

”Amenințarea teroristă rămâne foarte pregnantă în Franța”, estimează guvernul în documentul respectiv, pentru a explica prelungirea acestei măsuri considerată a fi una excepțională.

”Anul 2018 a fost marcat până în prezent de două atacuri revendicate de către Statul Islamic, care au provocat cinci morți și 20 de răniți” în total în Franța, și ”alte cinci proiecte de atacuri teroriste” au fost dejucate de la începutul anului în această țară, a continuat el.

Autoritățile franceze estimează că indivizi izolați periculoși sunt ”susceptibili de a se deplasa în UE”.

Ele subliniază de asemenea că ”riscul întoarcerii combatanților teroriști străini, cetățeni europeni, crește odată cu demilitarizarea anunțată de către Turcia și Rusia a ultimului bastion jihadist Idlib din Siria”, o zonă care ”ar avea circa 10.000 de teroriști, dintre care posibil 400 cetățeni francezi sau străini rezidenți în Franța”.

În ce privește ”celulele teroriste” care se desfășoară în mai multe țări pentru a complica sarcina serviciilor de informații, se impune o prelungire a controalelor la frontiere, potrivit Parisului.

În total, șase țări au reintrodus controale la frontierele interne din spațiul Schengen (Franța, Germania, Austria, Danemarca, Suedia, Norvegia), invocând probleme de securitate, precum și deplasările transfrontaliere ale migranților intrați ilegal în UE.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/amenintarea-terorista-franta-va-prelungi-controalele-la-frontierele-sale-pana-in-aprilie-2019-51477.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/amenintarea-terorista-franta-va-prelungi-controalele-la-frontierele-sale-pana-in-aprilie-2019-51477-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv