Casa Națională de Asigurări de Sănătate susține că abrogarea articolului 75 din Codul fiscal, referitor la deducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate plătită de către persoanele fizice ce realizează venituri din activități independente, nu poate duce la neplata concediilor medicale.

“Mai multe materiale publicate în presă în cursul ultimelor zile susțin că abrogarea articolului 75 din Codul Fiscal ar putea avea drept consecință faptul că angajații nu vor mai avea concediul medical plătit. Precizăm că indemnizațiile și concediile de asigurări sociale de sănătate sunt reglementate distinct printr-un alt act normativ decât Codul Fiscal, mai precis prin Ordonanța de Urgență nr. 158/2005, care condiționează acordarea de concedii medicale plătite de achitarea unei alte contribuții decât contribuția de asigurări sociale de sănătate”, arată Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-un comnicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.

Astfel, în cazul angajaților, dreptul la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate este condiționat de plata contribuției asiguratorii pentru muncă, pe care o efectuează angajatorul.

Articolul 75 din Codul Fiscal, abrogat prin OUG nr. 18/2018, se referă însă la deducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate plătită de către persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, deci nu are nicio legătură cu dreptul angajaților la concediile medicale plătite, precizează Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

CNAS transmite că acest articol din Codul Fiscal a fost abrogat deoarece începând cu anul 2018, a fost reglementat un nou mecanism mai simplu de stabilire, declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri.

Astfel, în forma actuală a Codului Fiscal contribuabilii persoane fizice declară veniturile realizate în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, aceștia efectuând toate operațiunile privind deducerile de care beneficiază potrivit legii.

“Referitor la calitatea de asigurat a persoanelor care realizează venituri din activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală, precizăm că în conformitate cu legislația actuală această calitate se dobândește de la data depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută în Codul Fiscal. Pentru aceste categorii de persoane calitatea de asigurat încetează la data la care expiră perioada pentru care s-a depus declarația menționată, dacă nu se depune o nouă declarație pentru perioada următoare”, potrivit sursei citate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate mai arată că începând cu 1 iulie 2012 stabilirea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente se face de către organele fiscale teritoriale.

“Precizăm că în conformitate cu dispozițiile OUG 158/2005, persoanele care nu sunt angajate (deci inclusiv persoanele fizice care realizează venituri din activități independente) pot opta să beneficieze de dreptul la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, dacă achită o contribuție pentru asigurarea pentru concedii și indemnizații, diferită de contribuția de asigurări sociale de sănătate. Cuantumul acestei contribuții este de 1% din venitul lunar înscris de contribuabil în contractul de asigurare de sănătate. Cu alte cuvinte, această categorie de persoane asigurate nu-și poate pierde calitatea de asigurat de sănătate și nici dreptul la concedii medicale plătite (în cazul în care a optat pentru acest drept) indiferent de situația regularizărilor anuale ale contribuției de asigurări sociale de sănătate”, mai transmite CNAS.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv