Premierul Viorica Dăncilă a sesizat, marți, CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanța supremă.

Sesizarea vine în contextul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, anunțase, inițial, că l-a rugat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituțională privind formarea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanța supremă au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și președintele Secției Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toți magistrații din complet sunt trași la sorți.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a anunțat însă că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conțin norme tranzitorii în cazul formării completelor de 5 judecatori așa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor. Cristina Tarcea a mai spus că de imediată aplicare este legea 207/2018, care arată că aceste complete de 5 judecători se trag la sorți la începutul fiecărui an.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/dancila-sesizeaza-ccr-asupra-formarii-completelor-de-5-judecatori-de-la-instanta-suprema-51407.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/10/dancila-sesizeaza-ccr-asupra-formarii-completelor-de-5-judecatori-de-la-instanta-suprema-51407-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv