<!–

–>

Referendum nevalidat în Macedonia

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

<!–

SLIDESHOW FOTOGRAFII

–>

Secțiile de votare din Macedonia au fost mai mult goale la referendumul privind noua denumire a țării. Potrivit cifrelor oficiale, doar 36% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat, adică mult sub pragul de 50 de procente necesar pentru validare. Dintre cei care au votat, peste 90% sunt de acord cu numele Republica Macedonia de Nord, agreat cu grecii. Politicienii puterii au salutat rezultatul și cer confirmarea lui în Parlament.

Zoran Zaev, premierul Macedoniei: “Îi felicit pe toţi cetăţenii noştri. Astăzi am realizat succesul democraţiei pentru o Macedonie europeană”.

Ali Ahmeti, liderul partidului DUI: “Referendumul a fost consultativ. Parlamentul trebuie să ia o decizie în acest proces şi noi vom vota pentru”.

De cealaltă parte, Opoziția, în special naționaliștii, au încurajat boicotarea referendumului, pe care îl consideră umilitor.

Hristijan Mickovski, liderul Opoziției: “Oamenii au respins manipulările autorităţilor cu acest acord şi susţin adevăratele valori ale UE şi NATO. A fost greşit din partea guvernului ca în scopul integrării să se folosească de acest subiect”.

După decenii de dispute, Grecia și Macedonia au ajuns la un acord ca statul fost iugoslav să se numească Republica Macedonia de Nord. Dacă va fi aprobat, la schimb Grecia nu va mai bloca prin veto negocierile de aderare a Macedoniei la NATO și Uniunea Europeană.

rootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Referendum nevalidat în Macedonia ...