Ion Ficior a murit în închisoare, la 90 de ani

<!–

–>

Pe 29 martie 2017, Ficior a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare şi a fost obligat și la plata a 310.000 de euro, despăgubiri către supraviețuitorii pe care i-a torturat.

Ficior este acuzat că a introdus un regim de detenţie represiv şi abuziv care a dus la moartea a peste 100 de oameni. Mărturiile supravieţuitorilor sunt cutremurătoare.

De-a lungul procesului, procurorii au scos în evidenţă că lipsa hranei şi a tratamentului medical din lagăr, dar şi condiţiile de muncă inumane şi bătăile au fost principalele cauze ale deceselor de la colonia de muncă din Periprava. Însă colonelul în rezervă, Ioan Iosif Ficior, a fost unul dintre cei mai de temuţi comandanţi din fostele închisori şi lagăre comuniste. La numai 25 de ani, conducea colonia de muncă Poarta Albă.

Ioan Ficior a fost trimis în judecată în vara anului 2014. Un caz asemănător a fost şi al lui Alexandru Vişinescu, fostul comandant de la Râmnicu Sărat. Şi el a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni contra umanităţii.

În 2019, la comemorarea a 30 de ani de la eliberarea de sub dictatura comunistă, pe locul fostului lagăr se va ridica un monument al rezistenței în memoria victimele politice care și-au găsit sfârșitul în temutul lagăr.

rootstireaActualitate/Esential
...