O belugă observată marți înotând în râul Tamisa, la mică distanță de Londra, a fost văzută din nou a doua zi, un eveniment pe care ecologiștii îl consideră ”uimitor de rar”, relatează miercuri Press Association.

Animalul acvatic rar, cunoscut și sub numele de delfin alb, a fost depistat prima dată marți după-amiază în apropiere de orașul Gravesend din comitatul Kent. Potrivit observațiilor, el părea să înoate ”viguros” și să se hrănească în estuar.

Echipele de salvare au fost mobilizate pentru a interveni în cazul în care animalul, al cărui habitat obișnuit se află la mii de mile distanță, în regiunea arctică, ar da semne că s-ar afla în pericol. Totodată, specialiștii au făcut apel la public să nu se apropie de acesta.

Ecologiștii și-au exprimat speranța că instinctele naturale ale animalului îl vor ajuta să iasă din estuar și să se îndrepte înapoi spre nord.

Beluga poate atinge dimensiunea de șase metri lungime și trăiește în mod obișnuit în apele foarte reci din regiunile arctice.

Organizația British Divers Marine Life Rescue, care ajută la salvarea cetaceelor și a altor animale marine eșuate, monitorizează situația.

Exemplarul a fost observat inițial de ecologistul Dave Andrews care a scris marți pe Twitter: ”Nu-mi vine să cred că scriu asta, nu e o glumă: belugă în Tamisa, în largul Coalhouse Fort”.

Cea mai recentă apariție a unor exemplare de belugă în apele britanice a avut loc în 2015 când două astfel de mamifere au fost observate în largul coastelor din nord-estul țării, în apropiere de Northumberland și respectiv în Irlanda de Nord.

Printre teoriile care încearcă să explice rara apariție a exemplarului de belugă în râul Tamisa se numără și ipoteza conform căreia animalul ar fi urmărit un banc de pești.

Danny Groves, din cadrul organizației de caritate WDC pentru conservarea balenelor și delfinilor, a declarat că este vorba despre o specie arctică aflată la ”mii de mile de unde ar trebui să fie, în Groenlanda, Svalbard sau Marea Barents”.

”Evident, el sau ea s-a rătăcit și este foarte posibil să se afle în dificultate”, a adăugat el.

Rod Downie din cadrul WWF a atras atenția că ”beluga este o specie din Arctica înghețată”, iar prezența unui astfel de exemplar în apele ”călduțe” ale Tamisei este ”un eveniment uimitor de rar”.

Downie și-a exprimat la rândul său speranța că beluga va reuși să găsească singură drumul către casă, însă a avertizat că specia se confruntă cu amenințări și în zona arctică, printre acestea numărându-se circulația ambarcațiunilor, exploatarea petrolului și gazelor și diminuarea stratului de gheață din cauza schimbărilor climatice.

În anul 2006, un exemplar de delfin cu bot gros a murit după ce a eșuat în Tamisa, în ciuda eforturilor echipelor de salvare.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/beluga-ratacita-in-raul-tamisa-a-fost-vazuta-din-nou-51323.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/09/beluga-ratacita-in-raul-tamisa-a-fost-vazuta-din-nou-51323-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv