<!–

–>

Agenția de Transplant, plângere la DIICOT

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Anca Mureşan Baculea, director al Agenţiei Naţionale de Transplant din luna iulie: Activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant a fost subminată. Sănătatea și viețile unor pacienți au fost în pericol.

Noua şefă a Agenţiei de Transplant le-a cerut procurorilor anti mafia să afle cine sunt vinovaţii. Spune că i s-a permis accesul la informaţiile din sistem doar după rezilierea contractului de prestări servicii cu firma privată care gestiona Registrul Naţional de Transplant. Acolo trebuie înscrişi toţi cei care au nevoie de organe sau ţesuturi şi primesc un cod unic de identificare numit CUIANT.

66 de persoane angajate în unităţi sanitare de stat sau private care se ocupă de transplant au fost desemnate prin ordine de ministru să gestioneze datele. Acum sistemul funcţionează bine, spune şefa agenţiei, dar nu toate disfuncţionalităţile constatate au fost rezolvate.

Detalii va da doar într-o viitoare conferinţă de presă în care ministrul Sorina Pintea va prezenta ce a descoperit Corpul de control de la minister.

Anca Mureşan Baculea, director al Agenţiei Naţionale de Transplant din luna iulie: O să vedem care a fost trasabilitatea organelor și receptorii compatibili, cum s-au alocat aceste organe.

Atât ministrul Sorina Pintea cât şi fostul ministru Vlad Voiculescu au reclamat problemele din sistemul de transplant. Nu există o listă de aşteptare pe ţară, ci pe centrele acreditate. Iar criteriile pentru transplant nu sunt clare.

Aproape 18 mii de pacienţi apar în Registrul Naţional de Transplant, înfiinţat în anul 2009.

Potrivit cifrelor de pe site, aproape 3.400 de români aşteaptă un organ salvator: rinichi, ficat, inimă sau plămân. 2.275 au fost transplantaţi, iar 456 au murit aşteptând.

Datele nu coincid, însă, cu cele primite de noua conducere de la fiecare centru în parte.

rootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Agenția de Transplant, plângere la DIICOT ...