<!–

–>

Soluții pentru agricultură

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Zonele rurale din Europa Centrală și de Est se confruntă tot mai mult cu depopularea.

Subdezvoltarea ar putea fi transformată din handicap într-un avantaj, în condițiile în care consumatorii renunță la produsele agriculturii de masă și se orientează spre cele tradiționale.

Agricultorii pot primi sprijin financiar de până la 3.000 de euro pe an pentru produse tradiționale, montane sau ecologice.

În Caraș-Severin, sunt doar 8 produse montane și 2 tradiţionale. Acestea din urmă sunt pe bază de ciuperci şi aparţin unui singur producător.

Pentru agricultura din Europa Centrală și de Est, Uniunea Europeană a însemnat până acum subvenții și un set de norme stricte pentru protecția mediului.

Soluția ar putea veni de la noi modele de afaceri, precum un sistem economic între fermieri, întreprinzători locali și consumatori, bazat pe produsele locale.

În Caraș-Severin există 38 de localități montane, dar numai la Mehadia și Cornereva există produse montane cu acte în regulă.

Agricultorii care doresc ca produsele lor să poarte eticheta „tradițional”, „montan” sau „ecologic” pot accesa bani europeni și pot beneficia de câte 3.000 de euro, anual, timp de 5 ani.

În Caraș-Severin sunt atestate doar două produse tradiționale pe bază de ciuperci, care aparțin unui locuitor din  Bocşa.

rootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Soluții pentru agricultură ...