Rusia va continua să bombardeze obiectivele militanților din provincia siriană Idlib dacă este nevoie, dar va deschide și coridoare umanitare pentru a permite plecarea civililor, a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, informează Reuters.

Aflat la Berlin, Lavrov a spus că forțele aeriene ruse vor lovi ceea ce el a numit instalații de producere a armelor atunci când le descoperă, dar în același timp Moscova va încuraja acordurile de reconciliere locală.

Forțele guvernamentale siriene se ambiționează să recucerească provincia Idlib, dominată în proporție de 60% de către gruparea Hayat Tahrir al-Sham (fostul Front Al-Nusra) și unde sunt prezente și o mulțime de facțiuni rebele.

De partea sa, Turcia, care îi susține pe rebeli, consideră că o ofensivă de mare amploare împotriva Idlib, provincie situată în apropiere de frontiera sa, ar putea cauza un nou aflux de refugiați pe teritoriul său, în timp ce găzduiește deja peste 3 milioane de sirieni.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO, organizație neguvernamentală cu sediul la Londra) a avertizat joi că sute de civili părăsesc în grabă provincia Idlib, încercând să caute refugiu mai la nord, de teama unui asalt al forțelor guvernamentale siriene.

În cazul unei ofensive, ONU și comunitatea internațională se tem de o catastrofă umanitară de o amploare fără precedent în provincia Idlib, unde trăiesc aproximativ trei milioane de locuitori, dintre care jumătate sunt persoane strămutate, potrivit ONU. 

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv