Un procentaj de 78% dintre românii care au luat parte la consultarea privind renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an au fost de părere că statele membre ale Uniunii Europeane nu ar trebui să mai facă acest lucru, arată într-un comunicat de presă transmis vineri de Comisia Europeană.

În plus, peste 70% dintre respondenții români au indicat „experiențe negative sau foarte negative” generate de schimbarea orei, aproximativ 20% indicând opusul. Împreună cu Italia, România a avut, însă, a doua cea mai slabă participare la consultare, 0,04% din populație exprimându-și opinia cu privire la acest subiect. Doar Marea Britanie a avut un procentaj mai slab, de 0,02%.

La nivelul Uniunii, aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la consultare, 84% din respondenți indicând că nu își mai doresc trecerile de la ora de vară la cea de iarnă (și vice-versa). Schimbările de oră au loc în ultima duminică a lunii martie și în ultima duminică a lunii octombrie.

Comisia Europeană a mai precizat că rezultatele finale ale consultării publice vor fi publicate în săptămânile următoare, precum și că va trimite o propunere de modificare a sistemului actual către Parlamentul European și Consiliu.

Sondajul s-a desfășurat în intervalul 4 iulie – 16 august, majoritatea covârșitoare a respondenților – în jur de trei milioane de persoane – provenind din Germania. Tot Germania a fost, de altfel, și primul stat care a adoptat sistemul schimbării orelor pe întreg teritoriul său, în 1916, în timpul primului Război Mondial. Ulterior, măsura a fost anulată, pentru a fi reintrodusă în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Ajustarea ceasului în funcție de sezon a fost introdusă din varii motive, de regulă pentru a economisi energie electrică. În cazul Germaniei, readoptarea măsurii în al doilea Război Mondial a fost făcută și pentru coordonarea cu fusul orar al Moscovei.

Dea lungul timpului, măsura a fost criticată pentru perturbarea bioritmului și pentru faptul că nu ar avea efectul scontat, anume de a ajuta la economisirea energiei electrice.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv