Compania germană Uniper a anunțat că va merge mai departe cu construcția gazoductului Nord Stream 2, chiar dacă Statele Unite vor impune sancțiuni asupra companiilor implicate în proiect, relatează Euractiv, citând publicația poloneză Gazeta Wyborcza.

„Uniper va rămâne unul dintre partenerii financiari ai acestui proiect și suntem – ca și înainte – complet dedicați lui”, a precizat Christopher Delbrück, directorul general executiv al companiei.

„Vom rămâne fideli obligațiilor noastre contractuale față de Nord Stream 2. Suntem convinși că proiectul are logică din puncctul de vedere al securității energetice a Germaniei și a Europei, precum și pentru combaterea declinului producției de gaz natural din Europa”, a mai adăugat Christopher Delbrück.

Cu toate acestea, Nord Stream 2 a fost un proiect controversat încă din faza inițială, tocmai datorită temerilor legate de întărirea securității energetică a Germaniei în detrimentul celei europene. Mai exact, ar slăbi pozițiile de pe piața energetică ale Ucrainei și Poloniei în raport cu Federația Rusă. Aspect ce va avea și implicații pe plan geopolitic, atât pentru Germania, cât și pentru Europa – mai ales pentru Europa de Est.

Atât teritoriul Ucrainei (recent ieșită din orbita de influență a Federației Ruse), cât și cel al Poloniei (un stat tradițional ostil Federației Ruse) sunt străbătute de conducte ce transportă gaz rusesc. În cazul Poloniei, este vorba de gazoductul Yamal-Europa, iar în cel al Ucrainei de gazoductul Urengoy-Pomary-Uzhhorod. Acest lucru le conferă statelor respective o dependență de gazul rusesc, însă și o dependență a Federației Ruse de ele ca state de tranzit.

De exemplu, potrivit Forbes, prin gazoductul din Ucraina trece, în momentul de față, aproximativ 40% din gazul natural livrat Europei Occidentale de către Federația Rusă. Or, acest procentaj va scădea dramatic odată cu intrarea în funcțiune a Nord Stream 2, programată pentru 2019.

Gazoductul Nord Stream 2 a fost criticat recent inclusiv de președintele american Donald Trump pe motiv că ar „divide Europa”. Iar în 2017, parlamentul danez a votat o lege prin care interzice trecerea gazoductului prin apele sale teritoriale.

Conform datelor British Petroleum (BP), în 2017, consumul total de gaze al Germaniei a fost de 90,2 miliarde de metri cubi – mai mare decât în toți cei zece ani de dinainte. Prin urmare, cu o capacitate combinată de 110 miliarde de metri cubi de gaz, gazoductele Nord Stream 1 și 2 ar urma să acopere întregul necesar al consumului de gaz natural al Germaniei, oferind chiar și un mic surplus.

Nord Stream 2 va avea o lungime de 1.230 de kilometri, având ca punct de pornire localitatea Ust-Luga din Federația Rusă și ca punct de sosire orașul Griefswald, din nordul Germaniei.

Uniper, o companie ce s-a desprins de gigantul E.ON în 2015, are relații de afaceri cu Federația Rusă, operând cinci centrale pe teritoriul acesteia, atât pe gaz, cât și pe cărbune. La construirea proiectului Nord Stream 2 mai iau parte și companiile E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv