<!–

–>

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declarații marți dimineață

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

<!–

SLIDESHOW FOTOGRAFII

–>

Declarații Tudorel Toader:

– Nu reprezintă o replică, nici o polemică, față de unele declarații recente din spațiul public.

– Decizia de declanșare a procedurii de evaluare a proc general de la Parch de pe lângă ICCJ nu a fost luată exlcusiv pe baza unor circumstanțe sau împrejurări recente. Cu ceva timp în uirmă spuneam că vine o vreme când fiecare dintre noi trebuie să fie evaluat.

– Cooperarea normală, personală sau institutțională este posbi și becesară în cond unor comportamente normale. În mopd rezonabil nu se susț afirm potr căriea evaluarea proc gen poate fi considerată o formîă de presiune exercitată în leg cu soluț unor dosare referitoare la protestul din 10 august, în condițiile în care acest din urmă dosar trenează de f mult timp. O atare evalyuare debine imposibil de realizat deoarece permanent se află spre soluț dosare cu rezonanță socială.

– la încep anului 2017 procurorul general se arăta indignat, susținând că nu mai există niciun protocol, arătând că exista un protocl și că “acest protocl nu există, nu eu mi l-am însușit și nu mergem înainte cu astfel de inginerii”. Procuorurl gen făcea aceste decl și în cond în care decembrie 2016 tocmai îăncheiase un nou protocol și îl abrogase pe cel din vechi.

– pronind de la disc din spațiul public, în martioe 2018, i-am solicitat să demareze procedura de desecretizare din 2009, singurul de care avea cunoștință. A doua zi, am primit de la Parch general, respectivul protocol, mai puțin ultimele 2 pagini, care și ele au fost greu de obținut. Cine a tras la xerox nu a observat ultimele 2 foi,

– tot pe 20 martie am primit prot dintre SRI și Parche de pa lângă ICCJ, cu caracter secret. Dat fiind acest caracter secret, ca min al just nu aveam voie să-lk fac public, sp fac referire la conținutul acestuia și să inițiez vreo procedură de desecretizare. resp protocol a fost trimis și la CSM, a fost citit, apoi și-au pus aceeași problemă: de ce l-au trimis, ce să facem cu el? Și CSM l-a retrimis la Parch ICCJ. Faptul trimiterii respectivului protocol nu absolvă sub nicio formă pe semnatarii acestuia. Aceasta cu atât mai mult cu câty în dec 2009 fusese desecretizat. Observăm că în partea finală a protocolului se prevăd: se abrogă protocolul din 2009. Cu toții știm că abrogarea se referă la ieșirea din vigoare a actelor normative.

– apreciez că reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept și a cetăț faptul că în 2018 este desecretizat un prot din 2009, care fusese “abrogat” din 2016, precum și faptul că nu se face nicio referire la acest prot din 2016. Într-un stat de drept protocoalele au caracter nefiresc. legalitatea resp prt poate fi stab numai de instan’a de contencios adm.

– pe data de 18 martie 2018, am solicitat oficial Parch ICCJ să retransmită situația protocoalelor pe care le are încheiate din 2005 până în prezent. Parch a transmis în 3 aprilie către MJ faptul că în evidențele lor figurează ca fiind încheiate 8 documente. La prot din 2009 – clasificat ca fiind strict secret – unele dintre prevederi și-au încetat efectele prin aborgarea expresă în urma înch prot din 2016.

– se face referire la prot din 2016 – cu precizarea că este în vigoare

– prin această prezentare nu am vrut să intru pe fondul, nici măcar să antamez problema evaluării proc general, pt că m-aș antepronunța, și peste 30 de zile voi prezenta concluziile raportului de evaluare, pe care nu avem de unde să le știm, funcție de care vom formula eventuale prop.

– exprim o nedumerire personală: s-a vorbit, și dânsul ieri, de prot din 8 decembrie 2016. În aceeași dată, la Parch ICCJ apar 2 protocoale, sub numere diferite, având conținuturi diferite. În coresp oficială se face trimitere le Parch, la prot, fără mențiunea precizarea că au fost două protocoale. Evident, ne vom clarifica.

Ministrul Justiției a anunțat luni, la scurt timp după declarația de presă a procurorului general, că va susține la rândul său o conferință de presă referitoare la afirmațiile lui Augustin Lazăr.

Nu-i nimic, o rectificăm și îi spunem declarație de presă“, a precizat Toader în această dimineață.

El a refuzat să facă alte comentarii pe marginea răspunsului pe care îl va da după explicațiile de ieri ale procurorului general.

Augustin Lazăr a prezentat cronologic schimbul de adrese cu Ministerul Justiției și cu CSM pe tema protocoalelor de cooperare încheiate cu SRI.

“Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instrument pentru destabilizarea activității procurorilor”, a ținut să sublinieze Lazăr.

Procurorul general spune că ministrul Justiției a fost în permanență informat despre existența protocoalelor secrete și situația acestora. Augustin Lazăr a prezentat public protocoalele și a explicat cine are competența de a verifica legalitatea unui astfel de protocol.

“Este evident competența de a verifica modul în care este pus în aplicare acest protocol, legalitatea acestui protocol și toate aspectele acestea – le verifică președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție sau judecătorul care a fost delegat de către acesta”.

Precizările au venit după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va începe procedura de evaluare a procurorului general.

“În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost ‘desecretizat’ un protocol ‘abrogat’ încă din 2016”, a precizat Toader într-o postare pe Facebook.

În aceeași zi, ministrul a adus câteva precizări. Procurorul general, Augustin Lazăr, le-a inclus în explicațiile oferite luni.

“Sunt nefirești aceste protocoale. Avem o Constituție, avem legile, Codul de Procedură Penală, avem știință de carte, este suficient să le interpretăm, să le aplicăm corect”, a indicat luni ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Anunţul despre evaluarea lui Augustin Lazăr a apărut după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului, a publicat pe rețelele de socializare un protocol semnat între Parchetul General și SRI. El a precizat că a fost desecretizat un protocol iniţial abrogat încă din 2009, dar ar fi în vigoare unul nou, semnat în 2016.

“În 2 aprilie 2018, am transmis și CSM toată evidența protocoalelor pe care am trimis-o și ministrului Justiției. La un anume punct apare și protocolul din 2016”, a subliniat ieri Augustin Lazăr.

Ministrul Toader a declarat că evaluarea activității procurorului general va dura 30 de zile.

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-358.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-358-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declarații...