<!–

–>

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declarații marți dimineață

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Ministrul Justiției a anunțat luni, la scurt timp după declarația de presă a procurorului general, că va susține la rândul său o conferință de presă referitoare la afirmațiile lui Augustin Lazăr.

Nu-i nimic, o rectificăm și îi spunem declarație de presă“, a precizat Toader în această dimineață.

El a refuzat să facă alte comentarii pe marginea răspunsului pe care îl va da după explicațiile de ieri ale procurorului general.

Augustin Lazăr a prezentat cronologic schimbul de adrese cu Ministerul Justiției și cu CSM pe tema protocoalelor de cooperare încheiate cu SRI.

“Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instrument pentru destabilizarea activității procurorilor”, a ținut să sublinieze Lazăr.

Procurorul general spune că ministrul Justiției a fost în permanență informat despre existența protocoalelor secrete și situația acestora. Augustin Lazăr a prezentat public protocoalele și a explicat cine are competența de a verifica legalitatea unui astfel de protocol.

“Este evident competența de a verifica modul în care este pus în aplicare acest protocol, legalitatea acestui protocol și toate aspectele acestea – le verifică președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție sau judecătorul care a fost delegat de către acesta”.

Precizările au venit după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va începe procedura de evaluare a procurorului general.

“În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost ‘desecretizat’ un protocol ‘abrogat’ încă din 2016”, a precizat Toader într-o postare pe Facebook.

În aceeași zi, ministrul a adus câteva precizări. Procurorul general, Augustin Lazăr, le-a inclus în explicațiile oferite luni.

“Sunt nefirești aceste protocoale. Avem o Constituție, avem legile, Codul de Procedură Penală, avem știință de carte, este suficient să le interpretăm, să le aplicăm corect”, a indicat luni ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Anunţul despre evaluarea lui Augustin Lazăr a apărut după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului, a publicat pe rețelele de socializare un protocol semnat între Parchetul General și SRI. El a precizat că a fost desecretizat un protocol iniţial abrogat încă din 2009, dar ar fi în vigoare unul nou, semnat în 2016.

“În 2 aprilie 2018, am transmis și CSM toată evidența protocoalelor pe care am trimis-o și ministrului Justiției. La un anume punct apare și protocolul din 2016”, a subliniat ieri Augustin Lazăr.

Ministrul Toader a declarat că evaluarea activității procurorului general va dura 30 de zile.

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-354.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-354-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declarații...