Vaticanul a retras, luni, referirea la ”psihiatrie” din declarația făcută duminică de Papa Francis întrebat despre homosexualitate, menționând că suveranul pontif nu a intenționat să se refere la aceasta ca la ”o afecțiune psihiatrică”, relatează AFP.

În cadrul unei conferințe de presă susținută duminică în avionul de întoarcere la Roma din vizita sa apostolică în Irlanda, Papa le-a recomandat părinților să recurgă la psihiatrie dacă descoperă la copiii lor înclinații timpurii spre homosexualitate.

Trebuie să se țină seama de vârsta persoanei, a explicat Papa, întrebat de un jurnalist ce le-ar recomanda acelor părinți care constată orientări homosexuale la copiii lor. ”Când se manifestă încă din copilărie, sunt multe lucruri de făcut, prin psihiatrie, pentru a vedea cum stau lucrurile. E altceva însă când se manifestă după vârsta de 20 de ani”, a spus suveranul pontif.

Cuvântul ”psihiatrie” a fost retras din transcrierea publicată luni de serviciul de presă al Vaticanului ”pentru a nu modifica gândirea Papei”, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Vaticanului.

“Când Papa se referă la “psihiatrie” este clar că o face ca un exemplu care se numără printre diverse lucruri ce pot fi făcute”, a explicat aceeași sursă.

“Însă, cu acest cuvânt el nu a avut intenția de a spune că este vorba despre o afecțiune psihiatrică, ci poate că ar trebui văzut cum stau lucrurile la nivel psihologic”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Aceasta nu este prima dată când Vaticanul a retușat declarațiile făcute de Papa în timpul tradiționalei conferințe de presă pe care acesta o susține în avion în cursul călătoriilor sale în străinătate.

Potrivit agenției I.Media de la Vatican, serviciul de presă al Sfântului Scaun a retras în 2013 o frază întreagă pronunțată de Jorge Bergoglio. În această frază eliminată ulterior, Papa a afirmat cu privire la Oscar Romero, arhiepiscop de San Salvador, asasinat în 1980: ”Nu am nicio îndoială că merită să fie beatificat, însă trebuie să luăm în considerare contextul”.

Asociațiile de apărare a drepturilor LGBT din Franța (lesbiene, gay, bisexuale și transsexuale) au denunțat luni afirmațiile “iresponsabile” ale Papei. “Condamnăm aceste afirmații care trimit la ideea că homosexualitatea este o boală. Dacă există o boală, aceea este homofobia ancorată în societatea noastră care duce la persecutarea persoanelor LGBT”, a declarat pentru AFP Clemence Zamora-Cruz, purtătoarea de cuvânt a Inter-LGBT. Aceste afirmații sunt “șocante”, deoarece stigmatizează copiii, a spus ea, reamintind că “studiile au demonstrat că riscul de sinucidere este mai ridicat decât media în rândul tinerilor LGBT”.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv