ANCOM a sancționat luni Orange și Vodafone cu avertisment, respectiv pe Telekom cu amendă de 500.000 de lei, pentru că nu și-au realizat acoperirea de 98% a populației, care trebuia încheiată până în aprilie 2017. Operatorul RCS&RDS mai are timp până în aprilie 2019.

„În perioada ianuarie-iulie 2018, ANCOM a măsurat acoperiri naționale cu servicii de voce, în cadrul căreia s-au efectuat măsurători în 12.786 de localități locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații – ANCOM.

Sancțiunile aplicate sunt, potrivit ANCOM, următoarele:
– Orange România – avertisment (a realizat o acoperire de 97,56%);

– Vodafone România – avertisment (a realizat o acoperire de 97,80%);
– Telekom România Mobile Communications – amendă de 500.000 de lei (a realizat o acoperire de 96,80%).

„Campania de măsurători a ANCOM s-a derulat pentru a verifica în ce măsură operatorii de telefonie mobilă respectă obligația de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puțin 98% din populația României, obligație asumată prin licențe. Rezultatele campaniei de măsurători privind acoperirea cu servicii de voce sunt următoarele: Orange România – 97,56% din populație, Telekom România Mobile Communications – 96,8% din populație și Vodafone Romania – 97,80% din populație. Pentru că niciunul dintre operatorii de telefonie mobilă nu a atins valoarea stabilită prin licențe și ținând cont de gradul de îndeplinire a obligației, ANCOM a sancționat contravențional Orange România și Vodafone Romania cu avertisment și Telekom România Mobile Communications cu amendă în cuantum de 500.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Potrivit autorității, în cadrul campaniei au fost măsurate un număr de 12.786 localități, locuite de 19.818.427 persoane din totalul de 20.121.587 de locuitori de la nivelul țării, conform recensământului populației și al locuințelor (Institutul Național de Statistică – 2011).

„Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate. Pentru fiecare localitate, populația acoperită a fost calculată ca raportul dintre numărul de clustere în care valorile parametrilor măsurați sunt mai mari decât valorile minime impuse în licențe și numărul total de clustere măsurate, înmulțit cu populația localității respective. Suma populației măsurate este calculată prin însumarea populației din localitățile în care s-au efectuat măsurători”, adaugă ANCOM.

Autoritatea anunță că obligația de a acoperi cu servicii de voce zone locuite de cel puțin 98% din populația României, prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, este prevăzută în licențele de utilizare a spectrului radio ale celor trei operatori care dețineau deja rețele 2G sau 3G în benzile de 900 MHz și 1800 MHz la momentul desfășurării licitației, iar aceste licențe au fost acordate în cadrul licitației de spectru din anul 2012.

„Pentru operatorii care dețineau rețele 3G doar în banda de 2.100 MHz, cum este cazul RCS&RDS, acesta are aceeași obligație, dar cu termen de realizare până la data de 5 aprilie 2019”, menționează sursa citată.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv