Statele Unite și Mexic au ajuns la un acord în privința termenilor comerciali importanți, pe măsură ce presiunile se îndreaptă spre finalizarea renegocierii privind Acordul de Liber Schimb Nord-american (North American Free Trade Agreement – NAFTA), la care este așteptată și Canada, relatează BBC.

Pentru ca acordul să fie finalizat, va necesita semnarea din partea Canadei, țara terță din tratat, care gestionează mai mult de 780 de miliarde de lire sterline în comerțul anual, relatează BBC.

Discuțiile au început acum un an, după ce Donald Trump a amenințat că va părăsi acordul. El a cerut în repetate rânduri renegocierea variantei de acord din 1994, despre care spune că generează un declin al ocupării forței de muncă din SUA, în special în industria auto.

Detalii despre acordul cu Mexicul vor fi anunțate într-o conferință de presă.

Presa din SUA raportează că cele două țări au convenit că 75% dintr-un produs trebuie făcut în America de Nord pentru a beneficia de scutirea de taxe. Proporția înseamnă o creștere de la 62,5% cât se stipula cadrul înțelegerii existente. 

Canada, care nu a participat la negocieri în ultimele săptămâni, a menționat că sistemul de soluționare a litigiilor a fost „o prioritate”.

Președintele mexican Enrique Pena Nieto a scris pe Twitter că a vorbit cu premierul canadian Justin Trudeau despre avans și speră că cele trei părți vor putea încheia negocierile în această săptămână.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv