<!–

–>

Procurorul general, Augustin Lazăr

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

1 comentarii

–>

Embed:

Link:

ACTUALIZARE 15.01 “Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instrument pentru destabilizarea activității procurorilor”, a ținut să sublinieze Augustin Lazăr în debutul declarației de presă.

Ministerul Public are misiunea de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului. Pentru noi, pentru procurori, adevărul este valoarea cea mai de preț. Principiul aflării adevărului face parte din cultura noastră profesională. Ea este înscrisă în articolul 5 din Codul de Procedură Penală și este însușită organic de fiecare magistrat al Ministerului Public. În calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, consider și o chestiune de  onoare și o datorie profesională să clarific toate suspiciunile, toate speculațiile și interpretările false apărute, din păcate abundent, în spațiul public pe această temă“, a adăugat Augustin Lazăr.

Procurorul general a decis astfel să facă public schimbul de adrese cu ministrul Justiției și cu CSM pe tema protocoalelor cu SRI. “Adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, adevărul este riguros, este concret, este neinterpretabil. Adevărul este unul singur”, a spus Augustin Lazăr.

Din această corespondență rezultă cu claritate faptul că Ministerul Public a acționat în permanență astfel: în mod transparent, prin informarea Consiliului Superior al Magistraturii și a ministrului Justiției, în legătură cu toate demersurile inițiate cu referire la protocoale. În mod constant, pentru desecretizarea protocolului din decembrie 2016, primul demers fiind făcut la data de 13 martie 2017 – într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituțional de lucru în România, a precizat Augustin Lazăr.

“A se vedea în acest sens, protocoalele similare încheiate de Serviciul Român de Informații cu Inspecția judiciară, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și alte instituții ale statului român, prin depunerea tuturor diligențelor în vederea clarificării necesare, fără a primi răspunsuri sau  primindu-le cu întârziere de la instituțiile în cauză”, a adăugat el.

Toate protocoalele cu SRI au fost denunțate de părți, fiind lipsite de efecte, a explicat Lazăr. Documentele au fost încheiate în cadrul legal, apoi denunțate prompt și lipsite de efect în contextul suspiciunilor apărute în dezbaterea publică. “Probabil greșeala a fost că au fost secretizate”, a explicat Augustin Lazăr.

Procurorul general s-a arătat însă surprins de faptul că ministrul Justiției a arătat că doar zilele acestea a aflat anumite lucruri.

În 19 martie 2018, ministrul Tudorel Toader a trimis o adresă către Ministerul Public în care a cerut să se precizeze dacă și câte protocoale au fost încheiate cu SRI. În ziua următoare, Ministerul Public a răspuns și a trimis copii după două protocoale – unul din 2009 și unul din 2016.

Partea specială a primului protocol a devenit caducă, iar restul dispozițiilor și-au încetat efectele după încheierea prtocolului din 2016.

Al doilea protocol nu a produs efecte și nu ar putea să fie folosit în niciun fel, a precizat Augustin Lazăr.

CSM a restituit ulterior două file care au fost lipite, dintr-o eroare. La ministrul Justiției lipsea ultima filă.  Un simplu incident administrativ, remediat și explicat atunci, pe loc, a subliniat Augustin Lazăr.

Pe 3 aprilie 2018, M. Public a comunicat ministrului Justiției faptul că, de la 1 ianuarie 2005, în evidențe au figurat încheierea unor protocoale de cooperare instituțională. Adresa a fost rezultatul discuțiilor purtate la CSM.

Protocolul din 2016 a fost din nou prezentat în rând cu celelalte protocoale.

Ministrului i-au fost puse la dispoziție și două protocoale încheiate cu MAI. Documentele erau declasificate și înregistrate la nesecret.

Ministrul a comunicat la 09.05.2018 că instituția sa nu are atribuția legală de a emite un punct de vedere. Sâmbătă, ministrul a susținut “un alt punct de vedere, adaptat noii situații ivite”, a ținut să sublinieze procurorul general.

Din 20 până în 29 martie, toate protocoalele au fost la dispoziția CSM. Toții membrii Consiliului au fost invitați să studieze protocoalele la biroul de profil. Nu au existat avertismente privind încălcarea legii.

Pe 2 aprilie 2018, a fost trimisă către CSM evidența tuturor protocoalelor, în care era inclus și cel din 2016.

A survenit OUG 6 din 2016 în urma deciziei CCR 51 din 2016, care reglementa probleme judiciare. Ordonanța modifica legea SRI și reglementa încheierea de protocoale de colaborare. Pe baza acesteia au fost încheiate protocoalele care reglementau modul în care organele judiciare au acces la acest centru de supraveghere.

OUG 6/2016 spune că în legea 304/2004 privind organizarea judiciară se modifică, astfel încât semestrial sau ori de câte ori e nevoie, președintele ÎCCJ sau unul din judecători verifică supravegherile tehnice realizate de organele de urmărire penală. Totul prin regulamentul de funcționare a ÎCCJ.

Până în acest moment, niciun incident nu a fost făcut public. Dacă exista un incident în urma verificărilor semestriale, ar fi fost adus la cunoștința publică, a subliniat în final procurorul general Augustin Lazăr.

ACTUALIZARE 10.14 Decizia ministrului Tudorel Toader privind evaluarea procurorului general a venit după apariția în spațiul public a mai multor informații legate de protocoalele de colaborare între Parchetul general și SRI semnate în 2016.

Ministrul Justiției: Am observat cum activitatea Ministerului Public s-a îndepărtat de la rolul de garantare a drepturilor și libertăților cetățenilor

Protocolul din 2016, în varianta nesecretă, a fost publicat vineri pe site-ul Parchetului.

Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, publicase pe pagina sa de socializare protocolul secretizat.

Atât procurorul general Augustin Lazăr, cât și șeful Serviciului Român de Informații Eduard Helvig au declarat că aceste protocoale aveau ca rol înfăptuirea justiției și permiteau sesizarea unor infracțiuni de la SRI către Parchetul General.

Parchetul General s-a autosesizat şi a deschis un dosar pentru neglijenţă în păstrarea informaţiilor secrete de stat, infracţiune prevăzută de articolul 305 din Codul penal, după apariţia în spaţiul public a protocolului SRI – PÎCCJ semnat în 2016, au declarat, vineri, surse judiciare.

Pe de altă parte, directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a anunţat, vineri seară, că nu mai este în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiţiei în România.

Hellvig a precizat că, în urma unui audit intern, a decis “denunțarea tuturor protocoalelor care nu sunt impuse de lege sau hotărâri CSAT”.

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-344.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-344-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Procurorul general, Augustin Lazăr ...