<!–

–>

Declarațiile procurorului general

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

1 comentarii

–>

Embed:

Link:

ACTUALIZARE 15.01 Declarații procurorul general, Augustin Lazăr

 • Min. Public are misiunea de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului
 • principiul aflării adevărului face parte din cultura noastră profesională
 • consider și o chestiune de onoare și o datorie profesională să clarific toate suspiciunile, toate speculațiile false apărute în spațiul public pe această temă
 • voi face publică corespondența pe care am purtat-o cu ministrul Justiției și CSM
 • adevărul nu trebuie să supere pe nimeni
 • adevărul este unul singur
 • rezultă cu claritate faptul că M. Public a acționat în permanență în mod transparent prin informarea CSM și a ministrului Justiției în legătură cu toate demersurile cu referire la protocoale
 • primul demers a fost făcut la 13 martie 2017, într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituțional de lucru în România
 • toate protocoalele cu SRI au fost denunțate de părți, fiind lipsite de efecte
 • au fost încheiate în cadrul legal
 • apoi au fost denunțate prompt și lipsite de efect în contextul suspiciunilor apărute în dezbaterea publică
 • probabil greșeala a fost că au fost secretizate
 • ministrul a arătat că doar zilele acestea a aflat anumite lucruri

În 19 martie 2018, ministrul Tudorel Toader a trimis o adresă către Ministerul Public în care a cerut să se precizeze dacă și câte protocoale au fost încheiate cu SRI. În ziua următoare, Ministerul Public a răspuns și a trimis copii după două protocoale – unul din 2009 și unul din 2016.

Partea specială a primului protocol a devenit caducă, iar restul dispozițiilor și-au încetat efectele după încheierea prtocolului din 2016.

Al doilea protocol nu a produs efecte și nu ar putea să fie folosit în niciun fel, a precizat Augustin Lazăr.

CSM a restituit ulterior două file care au fost lipite, dintr-o eroare. La ministrul Justiției lipsea ultima filă.  Un simplu incident administrativ, remediat și explicat atunci, pe loc, a subliniat Augustin Lazăr.

Pe 3 aprilie 2018, M. Public a comunicat ministrului Justiției faptul că, de la 1 ianuarie 2005, în evidențe au figurat încheierea unor protocoale de cooperare instituțională. Adresa a fost rezultatul discuțiilor purtate la CSM.

Protocolul din 2016 a fost din nou prezentat în rând cu celelalte protocoale.

Ministrului i-au fost puse la dispoziție și două protocoale încheiate cu MAI. Documentele erau declasificate și înregistrate la nesecret.

Ministrul a comunicat la 09.05.2018 că instituția sa nu are atribuția legală de a emite un punct de vedere. Sâmbătă, ministrul a susținut “un alt punct de vedere, adaptat noii situații ivite”, a ținut să sublinieze procurorul general.

Din 20 până în 29 martie, toate protocoalele au fost la dispoziția CSM. Toții membrii Consiliului au fost invitați să studieze protocoalele la biroul de profil. Nu au existat avertismente privind încălcarea legii.

Pe 2 aprilie 2018, a fost trimisă către CSM evidența tuturor protocoalelor, în care era inclus și cel din 2016.

ACTUALIZARE 10.14 Decizia ministrului Tudorel Toader privind evaluarea procurorului general a venit după apariția în spațiul public a mai multor informații legate de protocoalele de colaborare între Parchetul general și SRI semnate în 2016.

Protocolul, în varianta nesecretă, a fost publicat pe site-ul parchetului. Câteva ore mai târziu consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a publicat pe pagina sa se socializare protocolul secretizat.

Atât procurorul general Augustin Lazăr cât și șeful serviciului român de informații Eduard Helvig au declarat că aceste protocoale aveau ca rol înfăptuirea justiției și permiteau sesizarea unor infracțiuni de la SRI către Parchetul General.

Parchetul General s-a autosesizat şi a deschis un dosar pentru neglijenţă în păstrarea informaţiilor secrete de stat, infracţiune prevăzută de articolul 305 din Codul penal, după apariţia în spaţiul public a protocolului SRI – PÎCCJ semnat în 2016, au declarat, vineri, surse judiciare.

Pe de altă parte, directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a anunţat, vineri seară, că nu mai este în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiţiei în România.

Hellvig a precizat că, în urma unui audit intern, a decis „denunțarea tuturor protocoalelor care nu sunt impuse de lege sau hotărâri CSAT”.

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-342.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-342-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
<!-- --> Declarațiile procurorului general ...