Compania Google a înlocuit forța de muncă umană cu inteligența artificială (AI) pentru coordonarea procesului de răcire a centrelor sale de stocare a datelor, relatează Euractiv.

Conform companiei Google, sistemul de răcire funcționează pe baza unor recomandări venite din partea AI-ului, nu din partea factorului uman, rezultatul fiind o reducere a consumului de energie electrică cu până la 30%.

Echipamentele AI fac recomandările în baza unor informații pe care le colectează o dată la fiecare cinci minute cu ajutorul câtorva mii de senzori. În baza informațiilor, AI anticipează ce măsuri sunt necesare procesului de răcire și, ulterior, trimite recomandările unui sistem local de control, care le analizează și ulterior le aplică.

Toate recomandările AI sunt, însă, făcute astfel încât consumul de energie electrică să fie cât mai redus și astfel încât să fie îndeplinite o serie de cerințe legate de siguranță.

Centrele de stocare a datelor ale companiei Google sunt compuse din mii de servere ce găzduiesc servicii precum YouTube, Gmail sau Google Search. În ceea ce privește AI-ul care coordonează operațiunile de răcire, acesta a fost dezvoltat împreună cu compania DeepMind și a fost anunțat pentru prima dată în 2016.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv