Spectacole puse în scenă de artiști din toată țara au loc, sâmbătă, în Piața Ovidiu din Constanța, pentru a celebra valorile României Mari, într-un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. Invitat special este Gabriel Croitoru, care aduce la malul mării vioara lui George Enescu.

Spectacolul dedicate Centenarului Marii Uniri se va desfășura sâmbătă, de la ora 21.30 în Piața Ovidiu din Constanța. „Sub semnul Centenarului” este un spectacol organizat de Asociația Orchestra Simfonică București care reunește muzica, poezia, tradițiile, dansul popular, dansul contemporan și artele vizuale.

„Povestea a ceea ce a însemnat Marea Unire pentru România va fi redată magistral prin muzică, imagini, poezii, opere celebre și, cel mai important lucru, prin oamenii care ne marchează istoria: artiștii”, au precizat organizatorii.

Asociația aduce în acest an, la Constanța, instrumentiști din toată România, într-o formulă nouă, extinsă și creată special pentru acest eveniment și propune abordarea unui repertoriu bogat, plecând de la muzica clasică românească, ajungând la muzica populară. Alături de soprane și tenori invitați, se vor alătură demersului și cunoscuți cântăreți de muzică populară românească, ce vor cânta, unii pentru prima dată, acompaniați de o orchestră simfonică de mari dimensiuni.

„Evenimentul propune, în acest an, la Constanța, un experiment de o înaltă ținută culturală: cunoscuți cântăreți de muzică populară românească cântă, pentru prima oară, alături de o orchestră simfonică de mari dimensiuni, având ca fundal tehnica de videomaping, ce va transforma Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța într-un episod de istorie vie”, mai spun reprezentanții asociației.

Invitatul special al acestui eveniment este violonistul Gabriel Croitoru, ce va aduce la malul mării celebra vioară a maestrului George Enescu.

Violonistul și profesorul Gabriel Croitoru este artistul care dă viață și sunet, din 2008, minunatei viori „Catedrala” a lutierului Guarneri del Gesu, construită în anul 1730, care i-a aparținut maestrului George Enescu. De la moartea lui George Enescu, niciun alt violonist nu a mai cântat cu vioara Guarneri, aceasta fiind păstrată în condiții de siguranță până când a revenit în circuitul concertistic, fiind data în folosință violonistului Gabriel Croitoru.

Alți invitați foarte speciali sunt naiștii Gheorghe Rizea și Ruxandra Pitulice, amândoi foști elevi ai maestrului Gheorghe Zamfir.

Va fi și un spectacol de balet al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, în coregrafia maestrului Horațiu Cherecheș, desemnat cel mai bun coregraf român al anului 2016.

Dinu Iancu Sălăjanu, Veta Biriș și Aneta Stan vor încânta publicul cu melodii populare.

Peste 100 de dansatori din ansamblurile populare constănțene îi vor invita pe cei prezenți la dans.

Teatrul de Stat este și el implicat în această mare sărbătoare a spiritului, actorii acestuia interpretând operele lirice ale marilor poeți români. În plus, actorii păpușari constănțeni vor da viață unor marionete de mari dimensiuni.

Pe tot parcursul evenimentului, clădirea muzeului va fi videomapată, iar proiecțiile ce se vor derula pe suprafața acesteia vor ilustra scenarii ale Centenarul Marii Uniri. Realizate cu ajutorul tehnicii de videomapping 3D, aceste video-proiecții inspirate din evenimente și simboluri puternice ale Centenarului, ce aparțin și Dobrogei vor învia clădirea muzeului.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv