Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, atenționări cod galben de inundații pe râuri mici din nouă județe din Moldova și Transilvania, valabile până la miezul nopții.

Potrivit INHGA, județele în care sunt prognozate inundații pe râuri sunt Suceava, Bihor, Cluj, Sălaj, Arad, Satu Mare, Maramureș, Harghita și Neamț.

Astfel, sunt posibile depășiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice Crișul Negru – bazin inferior, Crișul Repede – bazin superior și afluenți mijlociu și inferior, Barcău – bazin mijlociu și afluenți bazin inferior, județele Bihor și Arad, dar și din bazinele hidrografice Someșul Mic – afluenții aferenți sectorului amonte S.H. Apahida (județele Bihor și Cluj), Crasna – bazin superior, Barcău – bazin superior, județul Sălaj.

Tot în Arad și Bihor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice Crișul Negru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu, Crișul Alb – afluenți bazin mijlociu și inferior. Fenomenele se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Cigher – bazin superior.

Aceleași fenomene sunt posibile și pe râurile mici din bazinele hidrografice Tur, Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Ulmeni,din județele Satu Mare și Maramureș. Fenomenele se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinnul hidrografic Tur – bazin superior.

Inundații sunt prognozate și pe râurile mici din bazinele hidrografice Suceava – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Țibeni, Moldova – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Gura Humorului – amonte S.H. Tupilați, Bistrița – bazin superior și afluenții bazin mijlociu, județele Suceava, Harghita și Neamț. Fenomenele se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Sucevița – bazin superior și Suha – bazin superior.

Atenționările emise de INHGA sunt valabile până la miezul nopții.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv