Vineri, 24 august, a fost stins un alt focar de pestă porcină africană, diagnosticat de la începutul lunii iulie a acestui an, într-o gospodărie din localitatea Sărăuad, județul Satu Mare, arată un comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA.  

„Absența virusului bolii a fost demonstrată de LSVSA Satu Mare, prin rezultatele de laborator negative efectuate pe cele 1.581 de probe recoltate de la porcii din zona de protecție și din zona de supraveghere (pe o rază de 10 km)” menționează Autoritatea.

În zonele cu risc major din localitatea Sărăuad au fost efectuate dezinfecții riguroase și a fost interzis accesul persoanelor în gospodăriile din localitate.

„Pe această cale, DSVSA Satu Mare mulțumește locuitorilor din zonă, crescătorilor de animale, care au înțeles să sprijine autoritățile în aplicarea acțiunilor necesare și reia apelul către cetățeni de a sprijini în continuare autoritățile în aplicarea și respectarea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea virusului PPA și pentru a limita efectele bolii”, se arată în comunicat.

„Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA Satu Mare, sau oricărei autorități locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație”, precizează ANSVSA.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”, menționează Autoritatea.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv