Autoritățile din Cluj au început o anchetă după ce un mistreț cu pestă porcină din Sălaj a fost plimbat în cele două județe, în loc să fie ars în Sălaj. Animalele diagnosticate cu pestă porcină trebuie neutralizate în zona din care provin.

Directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că instituția pe care o conduce a declanșat o anchetă epizootologică la SC Protan Dej, care se ocupă de neutralizarea animalelor decedate, după ce aici a fost adus un mistreț mort în județul Sălaj, diagnosticat cu pestă porcină africană.

Societatea a fost plasată sub restricții sanitar-veterinare și s-a impus respectarea unor reguli de profilaxie generală, astfel încât să se evite difuzarea virusului la nivelul județului Cluj.

„Am declanșat la începutul acestei săptămâni o anchetă epizootologică după ce am primit informația conform căreia un porc mistreț diagnosticat cu pestă porcină africană a ajuns din județul Sălaj la SC Protan Dej, societate care se ocupă cu neutralizarea animalelor decedate. Unitatea a fost plasată sub restricții sanitar-veterinare și s-a impus respectarea unor reguli de profilaxie generală, astfel încât să evităm difuzarea virusului la nivelul județului Cluj. S-a stabilit în cadrul anchetei că porcul mistreț a ajuns cu un mijloc de transport autorizat și în condiții de biosecuritate. Ancheta este în desfășurare și se aplică planul de măsuri stabilit, cadavrul mistrețului fiind sechestrat în cadrul unității respective, nefiind, încă, incinerat”, a spus Oleleu.

Potrivit acestuia, la nivelul județului Cluj nu este înregistrat niciun caz de pestă porcină africană.

Normele sanitar-veterinare arată că în cazul unui focar de pestă porcină africană animalele diagnosticate trebuie neutralizate în zona din care provin, nu să fie transportate leșurile pentru a nu se răspândi virusul.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv