“Am văzut un asalt asupra instituțiilor statului, prima țintă este Jandarmeria” – așa și-a început declarația astăzi premierul Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de guvern. “Apelul meu la toți miniștrii și la șefii instituțiilor este să evite această spirală a conflictului în care se încearcă să ne atragă cei care nu au fost capabili să câștige puterea”, a mai spus primul ministru. În ședința de astăzi se vor adopta acte normative în domeniul transporturilor, al finanțării autorităților publice locale și educației.

<!–

–>

Ședință de Guvern

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO

<!–

–>

Embed:

Link:

Declarații Viorica Dăncilă:

– pornim de la evenim din 10 august, am văzut un asalt asupra instituțiilor statului. Prima țintă este Jandarmeria. Răspunsul nostru, al Guvernului, trebuie să fie unul cât se poate de echilibrat și de responsabil. Noi nu avem dreptul să cedăm și să intensificăm această scindare la nivelul societății.

– apelul meu la toți miniștrii și la șefii instituțiilor este să evite această spirală a conflictului în care se încearcă să ne atragă cei care nu au fost capabili să câștige puterea. Răspunsul nostru la toate aceste provocări trebuie să fie faptele și proiectele concrete pentru români.

– rectificarea bugetară: din păcate președintele țării nu a găsit deschiderea pentru convocarea CSAT. Guvernul a luat decizia de a cere președintelui Rom convocarea în regim de urgență a CSAT. Am prevăzut mai mulți bani pentru educație, sănătate, în încadrarea în ținta de deficit bugetar.

– am cerut ministrului Transporturilor o evaluare a stării podurilor. Evaluarea cerută vine în completarea revfiziilor periodice a CNAIR.

– avem o ordonanță prin care sprijinim autoritățile publice locale să realizeze proiecte din fonduri europene. Pot accesa împrumutiri din venituri din privatizare în limita a 800 de milioane de lei. Cofinanțarea proiectelor, inclusiv din cheltuieli neeligibile asigurate proiectelor. Stimulăm atragerea fonurilor europene pentru realizarea proiectelor locale de infrastructură.

– avem o ordonanță în domeniul Educației – în învățământul antepreșcolar, pentrui copiii sub 3 ani din creșe și grădinițe, începând cu viitorul an școlar 2019-2020, finanțarea de bază va fi asigurată de la bugetul de stat, după metodologia Ministerului Educației Naționale (MEN). Această modificare atrage după sine aprobarea unui plan de școlarizare de către MEN, copiii sub vârsta de 3 ani înscriși la creșe și grădinițe vor beneficia de activități educative susținute de către cadre didactice specializate. O altă modificare se referă la posibilitatea personalului didactic de conducere, de îndrumare și de control, să fie degrevat total de norma didactică și astfel să acorde timpul necesar organizării și activității manageriale. În învățământul superior: este regândit sistemul de avansare în cariera didactică, prin posibilitatea promovării pe post, prin examen, conform practicilor internaționale, cu respectarea acelorași criterii de performanță ca și în cazul concursurilor didactice.

– vom adopta 3 memorandumuri – lista de proiecte prioritare promovate de România în cadrul viitorului summit al celor 3 mări, 17-18 septembrie.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Rectificarea bugetară, care ar fi trebuit să fie pe masa Guvernului, nu are avizul CSAT.

Acum doua zile, mai mulți miniștri i-au trimis președintelui României o scrisoare in care au cerut convocarea în regim de urgenţă a unei şedinţe CSAT.

Președinția susține ca nu e nevoie de nici o ședința, iar avizarea urmează procedura legală.

Surse politice au precizat pentru TVR ca procedura de avizare va fi finalizată în câteva zile și e puțin probabil ca ședința CSAT să fie convocată în perioada următoare.

ŞTIRILE ZILEI

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-301.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-301-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
'Am văzut un asalt asupra instituțiilor statului, prima țintă este Jandarmeria' - așa și-a început declarația astăzi premierul Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de guvern. 'Apelul meu la toți miniștrii și la șefii instituțiilor este să evite această spirală a conflictului în care se încearcă să ne atragă cei...