Armamentul din dotare și muniția folosite la protestul din 10 august din Piața Victoriei nu sunt letale, a declarat, luni, plutonier șef adjutant la Serviciul tehnic din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române, Alexandru Dinică, în cadrul unei demonstrații. 

Reprezentanții Janadrmeriei au prezentat, luni, armamentul și muniția folosite la mitingul din Piața Victoriei din 10 august.

“Am să încep cu grenada de mână corp cauciuc, compusă din corpul propriu-zis, care este dintr-un cauciuc moale, nu este rigid, la interior, un tub de carton pentru dirijarea focosului. Se montează prin înfiletare. Înăuntru, în afară de acel tub de carton, avem o pudră de talc amestecată cu o pulbere de gaz lacrimogen. În momentul exploziei, corpul de cauciuc se desface, se rupe, pulberea este degajată în atmosferă. Este neletală, nu provoacă vătămări corporale. În continuare, avem lovitura de calibru 38, la fel gaz iritant lacrimogen. Se lansează din arma lansator, cu care nu se trage lovitură directă. De asemenea, este neletală. Concentrația de gaz este aceeași ca la grenada corp-cauciuc și ca la pulverizatorul de capacitate mărită. Doar că, diferența dintre ele, lovitura care pleacă din tubul cartuș este incandescentă la momentul părăsirii armei. În clipa în care ajunge în contact cu solul, emană vaporii de gaz. Se trage în sus, numai între 45 și 60 de grade. Nu se folosește lovitură directă, pentru că nu are eficacitate”, a declarat plutonier șef adjutant la Serviciul tehnic din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române, Alexandru Dinică.

“Toate materialele pe care vi le-am prezentat sunt neletale și sunt certificate de toate organizațiile și comisiile în drept. O parte din muniții nu sunt de producție românească”, a mai spus Dinică.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv