Virusul pestei porcine africane a confirmat la 15 porci dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, la 4 km de localitatea Tunari, din județul Ilfov, a anunțat duminică Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA).

„Prezența virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință, la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, situată în câmp, la o distanță de aproximativ 4 km de localitatea Tunari, în direcția localității Ștefănești, din județul Ilfov”, transmite, duminică, ANSVSA, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Autoritatea precizează că serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa a fost plasată sub supraveghere și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. De asemenea, a fost dispusă uciderea animalelor din anexa gosodărească și ecarisarea carcaselor.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Ilfov s-a reunit astăzi (n.r. duminică) pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. Au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate (15 capete), iar ancheta epidemiologică este în desfășurare”, potrivit sursei citate.

ANSVSA a mai precizat că Poliția demarată o anchetă, iar investigațiile preliminare indică posibilitatea ca porcii bolnavi să fi fost aduși dintr-o zonă unde evoluează focare de pestă porcină africană (PPA).

„Autoritatea solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană”, au adaugat reprezentanții ANSVSA.

ANSVSA avertizează că toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

În 15 august a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, județul Călărași, situată la limita cu județul Ialomița, preciza, joi într-un comunicat ANSVSA.

În prealabil, ANSVA anunța că în perioada 1 ianuarie – 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în 9 județe, Potrivit Autorității, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populației, unul într-o exploatație de tip A și alte 3 în exploatații comerciale și într-un abator aparținând unei exploatații comerciale. De asemenea, tot în aceeași perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreți.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv