Întâlnire Angela Merkel – Vladimir Putin / FOTO: Captură Youtube

<!–

–>

După convorbiri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei că nu s-a ajuns la niciun acord în urma dialogului de la Castelul Meseberg, la nord de Berlin.

Peskov a precizat că, atât Merkel, cât şi Putin consideră proiectul Nord Stream 2 pur comercial, în ciuda contestării de către Statele Unite şi Ucraina a acestei rute alternative de transport pentru gazele ruseşti.

“De aceea, este necesar să se ia măsuri împotriva posibilelor atacuri neconcurenţiale şi ilegale din partea unor terţe ţări, pentru încheierea în cele din urmă a acestui proiect”, a spus Peskov, fără a preciza despre ce măsuri este vorba.

El a susţinut că nu au fost luate în discuție eventualele sancţiuni americane împotriva firmelor participante la construcţia noii magistrale de transport a gazelor.

Înaintea întrevederii, Merkel subliniase că se aşteaptă ca Ucraina să aibă în continuare un rol în transportul gazelor din Rusia către vestul Europei şi salutase începutul dialogului pe această temă între Uniunea Europeană, Ucraina şi Rusia.

Statele Unite insistă ca Berlinul să stopeze construcţia conductei pe sub Marea Baltică, susţinând că aprovizionarea directă a Germaniei cu gaze ruseşti va creşte dependenţa energetică a ţării de Moscova.

Pe de altă parte, arată Reuters, Ucraina se teme că Nord Stream 2 va permite Rusiei să scoată Kievul din sistemul de transport al gazelor.

rootstireaActualitate/Esential
...