Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis sâmbătă că țara sa nu va capitula în fața amenințărilor SUA și va combate ”jocurile” care îi afectează economia, referindu-se la tensiunile dintre Ankara și Washington provocate de refuzul autorităților turce de a-l elibera pe pastorul american Andrew Brunson și al căror ultim efect a fost scăderea ratingului Turciei de către două mari agenții de evaluare financiară, transmit agențiile dpa și AFP.

”Unii ne amenință prin economie, prin sancțiuni, rata de schimb, dobânzi și inflație”, a spus Erdogan în discursul susținut la convenția anuală a formațiunii sale politice, Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP).

”Dar noi le răspundem: am văzut jocurile voastre și vă vom combate (…) Nu am capitulat și nu vom capitula în fața celor care se prezintă ca fiind partenerul nostru strategic, dar care caută să facă din noi o țintă strategică”, a adăugat Erdogan, referindu-se la SUA.

Pe de altă parte, el a mai promis că Turcia își va ”continua și extinde” operațiunile militare transfrontaliere, aluzie în special la operațiunea din nordul Siriei împotriva Unităților de Protecție a Poporului (YPG), o miliție kurdă sprijinită de Washington în lupta împotriva jihadiștilor.

SUA au impus în această lună sancțiuni împotriva a doi oficiali de rang înalt din cabinetul președintelui Recep Tayyip Erdogan și au dublat taxele vamale pe oțelul și aluminiul importate din Turcia, încercând astfel să determine autoritățile de la Ankara să-l elibereze pe pastorul Andrew Brunson, aflat în arest la domiciliu în Turcia și acuzat de justiția acestei țări de sprijinirea puciului eșuat din urmă cu doi ani.

Pe lângă tensiunile provocate în relația cu Washingtonul, aceste sancțiuni au accentuat devalorizarea lirei turcești, care s-a depreciat cu 40% de la începutul anului.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a decis ca represalii boicotarea produselor electronice din Statele Unite și creșterea taxelor vamale la unele produse importate din această țară.

În cea mai recentă reacție a sa pe acest subiect, președintele Donald Trump a afirmat vineri că Turcia a ”acționat foarte, foarte rău” și riscă noi măsuri punitive din partea Washingtonului.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv